Plezier staat bij G-tak TuMo met stip op één: 'Alles is leuk'
Logo hartvanzuidplas.nl
Het G-team en trainers van TuMo.
Het G-team en trainers van TuMo.

Plezier staat bij G-tak TuMo met stip op één: 'Alles is leuk'

  •   keer gelezen

TURNEN
Moordrecht - De evenwichtsbalk, de dubbele rekstok en de ringen; de turners van de G-tak van gymnastiekvereniging TuMo houden van een uitdaging. TuMo is tijdens het sportgala Zuidplas één van de teams die meedoen in de categorie 'aangepast sporten'.

Door Erik van Leeuwen

TuMo begon in 2012 met een afdeling voor gymnasten met een verstandelijke beperking. Trainer Diana Alblas liep al een tijdje met het idee. "Ik werk zelf met verstandelijk gehandicapten en het leek mij een leuke uitdaging om turntraining te geven. Beweging is voor deze groep erg belangrijk. Met behulp van de afdeling Sport en Bewegen van de gemeente zijn we bij instanties in de regio publiciteit gaan maken. In Moordrecht en omstreken heb je best veel dagbestedingen zoals De Krom, De Rank en De Schakel. Onze sporters komen uit Moordrecht, Gouderak, maar ook uit Waddinxveen en Moerkapelle."
In zeven jaar heeft TuMo een vaste kern van sporters opgebouwd. "Het aantal schommelt tussen de zestien en tweeëntwintig. Heel veel meer moet het niet worden, want deze groep heeft veel aandacht nodig." Alblas kan bij elke training op maandag rekenen op vijf, zes andere mensen van de club die haar assisteren."
"De training begint altijd met een warming-up", vervolgt ze. "Daarna gaan we in groepjes per toestel oefeningen doen. Iedereen op zijn of haar niveau. Heel langzaam zie je progressie, maar dat geduld hebben we. Het belangrijkste is plezier, dat staat met stip op één."
"Ikzelf kijk er altijd naar uit. Ik zie nooit een chagrijnig gezicht en alles wat we gaan doen wordt met enthousiasme begroet. Alles is leuk."
Een hoogtepunt was vorig jaar de deelname aan de Special Olympics in Doetinchem, de nationale spelen voor sporters met een verstandelijk beperking. "Je kunt je voorstellen dat dat heel spannend was voor het team", zegt Alblas. "Maar ze deden het mooi wel: voor publiek hun oefening op één of meerdere toestellen draaien. We kwamen terug met een lading medailles. Dat was helemaal geweldig."

Meer berichten