Logo hartvanzuidplas.nl
Kinderburgemeester Vienne Zwarteveld overhandigde inwoner Marjolein van Herwijnen een cheque.
Kinderburgemeester Vienne Zwarteveld overhandigde inwoner Marjolein van Herwijnen een cheque. (Foto: Erik van Leeuwen)

'Duurzaamheid komt steeds meer tussen de oren'

  •   103 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Met de Drie Duurzame Dagen in het gemeentehuis gaven gemeente, het Duurzaamheidsplatform Zuidplas en de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) afgelopen weekend het belang van duurzaamheid aan. "Het komt steeds meer tussen de oren."

Rolph Adriaansen was zaterdag met zijn 'Van pet naar pret' tijdens de laatste dag van de duurzaamheidsdriedaagse een van de 'attracties' in het atrium van het gemeentehuis. Al trappend konden bezoekers meewerken aan het versnipperen van petflesjes. "Ik word veel door basisscholen ingehuurd. We beginnen daar met het inzamelen van petflesjes om uiteindelijk tot dát product te komen", legde Adriaansen uit, wijzend op een lamp.
De bezoekers van het duurzaamheidsfestival hebben steeds meer kennis, ontdekte Rob Rosbergen van het Duurzaamheidsplatform Zuidplas. "Er werd altijd een beetje lacherig gedaan over duurzaamheid en alles wat daaraan vastzit, maar door alle aandacht is dat wel veranderd. Wij krijgen specifieke en gerichte vragen."
Bijvoorbeeld over gasloos wonen in de toekomst. "Dat begrijp ik heel goed", zei wethouder Jan Verbeek. "Mensen willen weten wat ze moeten en kunnen doen. Er is nog veel onduidelijk omdat het landelijk klimaatakkoord nog niet is getekend. Voor ons als gemeente heeft het geen zin om daarop vooruit te lopen. We gaan nu in Midden-Holland praten over een regionale energietransitie."
Tijdens de Drie Duurzame Dagen konden inwoners een kaartje met hun duurzaamheidswens in één van de bomen in het gemeentehuis hangen. Jeanette Oosterwijk van de ODMH zag veel goede ideeën voorbijkomen. "Van waterdoorlatende bestrating tot elektrische laadpalen voor de buurt."
Tot winnende wens werd die van bewoners van appartementencomplex Eureka in Nieuwerkerk uitgeroepen, voor zonnepalen op het dak van het complex. Eureka kreeg duizend euro.
Tijdens de Drie Duurzame Dagen konden inwoners op een kaart aangeven welke duurzaamheidsmaatregelen zij al hebben genomen. "De gegevens worden gedigitaliseerd en komen op duurzaamzuidplas.nl", aldus Oosterwijk. (Erik van Leeuwen)

Meer berichten