Nieuwe boerenprotesten om 'foutieve' stikstofmetingen
Logo hartvanzuidplas.nl
Deze week waren er nieuwe boerenprotesten, waaronder vandaag op het Malieveld in Den Haag. (foto en tekst: Myriam Dijck)
Deze week waren er nieuwe boerenprotesten, waaronder vandaag op het Malieveld in Den Haag. (foto en tekst: Myriam Dijck)
Stikstof

Nieuwe boerenprotesten om 'foutieve' stikstofmetingen

  •   keer gelezen

Regio – Veel boeren voeren vandaag uit ontevredenheid over het stikstofbeleid opnieuw actie in Den Haag. Ook zetten ze vraagtekens bij de stikstofmetingen waar het beleid op is gebaseerd.

Volgens de Nieuwerkerkse veehouder Adrie Verduijn 'stinkt het stikstofverhaal aan alle kanten' en zijn de metingen van het RIVM 'dubieus'. Daarom doet ze vandaag voor de tweede keer mee aan het boerenprotest. "Wij zijn het er niet mee eens dat wij, zonder deugdelijke metingen van de stikstofdepositie in natuurgebieden, zomaar de zwarte piet krijgen toegespeeld als zijnde de grootste bron van de vermesting van die gebieden." Hiermee doelt ze op de beschermde Natura 2000-gebieden waar de natuur uit balans raakt door te hoge stikstofneerslag.

Haar uitspraak baseert Verduijn op informatie van de Stichting Mesdag Zuivelfonds die opkomt voor melkveehouderijen in Nederland. Uit eigen onderzoek van het fonds zou blijken dat het RIVM foutieve rekenmethodes gebruikt.

"Uit diverse studies is gebleken dat de modellen er wel eens 30 tot 100 procent naast kunnen zitten: de stikstof blijft veel dichter bij de bron dan de modellen inschatten", schrijft het fonds in een persbericht. Inmiddels heeft het Mesdagfonds een rechtszaak aangespannen tegen het RIVM om openheid van zaken te eisen. Daarnaast start het fonds met de Universiteit van Amsterdam eigen onderzoek naar stikstofneerslag.

Niet alle boeren steunen de protestactie van woensdag. Hoewel LTO eergisteren nog een aantal provinciehuizen bezette, waaronder dat van Zuid-Holland, om inspraak te krijgen in het nieuwe stikstofbeleid, doet de belangenorganisatie niet mee aan het protest van vandaag. Bestuurder Jan in 't Hout van LTO Noord, regio Midden Zuid-Holland: "Onder de boeren zijn verschillende groepen. Eén groep wil zich nu harder opstellen; dat is niet mijn keuze. Als je een vraag stelt, moet je de ander ook de tijd geven voor een antwoord."

Veehouder Paul Oudijk uit Moordrecht sluit zich hierbij aan. "Voorlopig gaan wij geen actie voeren. Wij wachten op antwoord van landbouwminister Schouten die heeft aangegeven dat er eerst duidelijkheid moet komen over de juistheid van de RIVM-metingen."

Meer berichten