Logo hartvanzuidplas.nl
De woningcorporaties zijn door Vestia gevraagd een bod te doen op het woningbezit. (foto: Pixabay)
De woningcorporaties zijn door Vestia gevraagd een bod te doen op het woningbezit. (foto: Pixabay)

Zuidplas zoekt Haagse steun in Vestia-dossier

  •   94 keer gelezen

Zuidplas – De gemeente Zuidplas en vijf andere gemeenten hebben voor de oplossing van het probleem met Vestia-woningen hun hoop gevestigd op Den Haag. Begin vorige week zaten de zes wethouders van ruimtelijke ordening aan tafel met Tweede Kamerleden.

Daarbij spraken wethouder Jan Hordijk en zijn collega's Van der Stee (Westland), Schoon (Brielle), Proos (Barendrecht), Van Kuppeveld (Pijnacker-Nootdorp) en Theuws (Bergeijk) hun zorgen uit over de situatie. Volgens Hordijk zit de mogelijke verkoop van de sociale woningen van Vestia naar andere woningcorporaties in een impasse. De zes gemeenten zijn zogenoemde maatwerkgemeenten, waarin Vestia zijn woningbezit wil verkopen. Vestia is daartoe door financiële problemen genoodzaakt. De betreffende gemeenten is er veel aan gelegen om de woningen te behouden voor de sociale huurders.
In Zuidplas gaat het om ruim 2500 woningen, voornamelijk in Nieuwerkerk. De drie woningcorporaties Woonpartners Midden-Holland, Woonbron en Mozaïek hebben interesse om een deel van het bezit van Vestia over te nemen. Struikelblok is de prijs. Vestia verlangt meer voor de woningen dan de drie willen betalen. "We hebben als zes gemeenten hetzelfde probleem, maar voor ons ligt het nog wat ingewikkelder omdat het woningbezit van Vestia hier een stuk ouder is dan bijvoorbeeld in Barendrecht", zegt wethouder Jan Hordijk. "De woningcorporaties die de woningen willen overnemen, moeten rekening houden met extra onderhoud en verduurzaming. Dat bemoeilijkt de onderhandelingen", aldus Hordijk, die spreekt van een patstelling in het 'miljoenenspel'.
Het bezoek aan de Tweede Kamer was bedoeld om extra aandacht te vragen voor de situatie. "We hebben anderhalf uur aan tafel gezeten met vertegenwoordigers van diverse Tweede Kamer-fracties. We hebben goed ons verhaal kunnen doen. We hopen dat onze input leidt tot vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken."
De oplossing is een zak geld vanuit Den Haag. De maatwerkgemeenten vinden dat zij niet het slachtoffer mogen worden van het ontbreken van financieel toezicht, waardoor Vestia onverantwoorde risico's kon nemen. (Erik van Leeuwen)

Meer berichten