Wethouder Jan Willem Schuurman ging maandag met de spuitbus in de weer. (foto: Judith Rikken)
Wethouder Jan Willem Schuurman ging maandag met de spuitbus in de weer. (foto: Judith Rikken)

Tags tegen onzichtbaarheid

Algemeen 175 keer gelezen

Zuidplas - Met gele krijtverf heeft wethouder Jan Willem Schuurman maandag twee tags gezet op het fietspad voor het gemeentehuis in Nieuwerkerk. Iedereen die fietsende plaatsgenoten wil oproepen hun licht aan te zetten, kan hetzelfde doen door bij de ANWB een gratis sjabloon en spuitbus af te halen of te bestellen. De kans dat Zuidplas straks vol staat met 'Zet je licht aan' is klein; de krijtverf overleeft volgens het boekje slechts een paar regenbuien.

Als ambassadeur van de campagne 'Maak een punt van nul verkeersslachtoffers' is de gemeente Zuidplas er veel aan gelegen om de veiligheid in het verkeer te vergroten. Dat doet de gemeente onder andere met het onlangs door het college vastgestelde Actieplan Verkeersveiligheid. "We verbeteren verkeerssituaties, maar met alleen fysieke aanpassingen zijn we er niet", zegt wethouder Schuurman. "Verreweg de meeste ongevallen komen door menselijk gedrag. Samen met de verkeersdeelnemers is het aantal ongevallen terug te dringen. Goede verlichting op de fiets bijvoorbeeld verkleint de kans op een aanrijding met twintig procent. "
Ongelukken gebeuren behalve door slechte verlichting van fietsers bijvoorbeeld ook door het gebruik van de smartphone onderweg. Verkeersongevallen - waarbij in Zuid-Holland jaarlijks meer dan 5.500 mensen ernstig gewond raken - worden bovendien vaak veroorzaakt door te hard rijden in de auto. In de statistieken van Zuidplas springt wat dat betreft vooral de Bredeweg in Moerkapelle in het oog. De afgelopen periode zijn daar volgens de gemeente hoge snelheden gemeten. Steekproefsgewijs worden hier nu snelheidscontroles uitgevoerd. Schuurman: "Wij houden onze ogen goed open, omdat er wel erg hard gereden wordt. De politie weet uit ervaring dat vooral mensen die de weg kennen te hard rijden. Die groep snelheidsovertreders willen we aanspreken."