Logo hartvanzuidplas.nl
De reuzenschaar was voor Elly Hoogeveen, de initiatiefnemer van het concept. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
De reuzenschaar was voor Elly Hoogeveen, de initiatiefnemer van het concept. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Na zeven jaar zelfstandig in Moordrecht

  •   keer gelezen

Moordrecht - Met twintig scharen werd zaterdag 26 oktober het lint doorgeknipt, waarmee het Ouderinitiatief De Zuidplas op het voormalige terrein van basisschool De Rank officieel werd geopend. De jongeren met een beperking, die een deel van de appartementen huren, wonen al sinds september in het gebouw.

De reuzenschaar was voor Elly Hoogeveen, de initiatiefnemer van het concept. Tussen haar droom en de verwezenlijking ervan zaten zeven lange jaren, waarin doorzettingsvermogen van alle samenwerkende partijen werd gevraagd. Het grote aantal krantenknipsels aan de wand van de feesttent voor het gebouw symboliseerde de lange weg van het project. "Altijd was Elly ermee bezig, of ze nu de hond aan het uitlaten was of boodschappen aan het doen", aldus architect Nico Knipscheer. Hij ontwierp een gebouw van oud én nieuw. "Een gebouw dat past in de omgeving van deze karakteristieke plek. Oude bakstenen in een nieuw en modern jasje."

Het Oudereninitiatief De Zuidplas biedt een thuis aan negentien jongeren met een beperking tot dertig jaar. Om de woonvoorziening financieel mogelijk te maken, werden de appartementen gecombineerd met vijftien koopwoningen. "Er was geen plan B", zei wethouder Jan Hordijk over het lange traject. "Dit project is een voorbeeld van samenwerking tussen verschillende partijen die vasthielden aan hun plan. Een voorbeeld ook voor andere initiatieven in de toekomst."
Hordijk maakte van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan de samenleving om met de gemeente te komen tot nieuwe initiatieven. Er is veel vraag naar nieuwe woonvormen. "Maar kom wel aan met geld én een plan. Een Knarrenhof, prima. Als gemeente helpen wij graag mee iets te realiseren, maar wij zijn geen bank of financier." Volgens Hordijk is de gemeente in gesprek over twee serieuze initiatieven. Collega-wethouder Daan de Haas zegt dat Zuidplas ook kijkt naar een initiatief dat 'in de buurt zit' van een bejaardenhuis. "Zuidplas vergrijst en daar moet je wel iets mee."

Kevin Hoogeveen (24) leidde zaterdag vele belangstellenden met trots door het gebouw van Ouderinitiatief De Zuidplas, dat een aantal gezamenlijke ruimtes kent. Het appartement waarin hij woont, is vijftig vierkante meter groot. "Alles zit erin: woongedeelte, slaapkamer en badkamer."
"Ik heb altijd heel veel steun gehad vanuit de Moordrechtse gemeenschap", vertelde zijn moeder Elly Hoogeveen. Dat is ook terug te zien in de samenstelling van de groep medewerkers van zorgondersteuner ASVZ. Een groot deel van hen is afkomstig uit Moordrecht.
Hoogeveen zegt nog niet klaar te zijn. Zaterdag lanceerde zij de 'Vrienden van stichting Ouderinitiatief de Zuidplas'. "Voor een klein bedrag kunnen zij onze stichting en activiteiten ondersteunen. Het gaat dan om een dagje uit met zijn allen, de bekostiging van de glazenwasser of de aanschaf van planten voor in de tuin."

Meer berichten