De A12 bij Zevenhuizen-Moerkapelle, woensdag 30 oktober 10.30 uur: 'bouwend Nederland' op weg naar Den Haag. (foto: Judith Rikken)
De A12 bij Zevenhuizen-Moerkapelle, woensdag 30 oktober 10.30 uur: 'bouwend Nederland' op weg naar Den Haag. (foto: Judith Rikken)

'Het is goed dat we onze stem laten horen'

Algemeen 521 keer gelezen

Zuidplas – De stikstof- en de PFAS-problematiek raakt ook bedrijven in de regio. Zij schreeuwen om een snelle oplossing. "Het is goed dat we als bouwend Nederland onze stem laten horen. Dit gaat helemaal de verkeerde kant op", aldus Bauke Vink van het Moordrechtse bouwbedrijf Vink en Zonen.

Door Erik van Leeuwen

De actiedag van de bouwsector vandaag op het Haagse Malieveld, is georganiseerd door de Stichting Grond In Verzet. Een van de initiatiefnemers is directeur Sander de Regt van het Waddinxveense ELM Bouwmachines. In een persbericht van zijn stichting staat dat de branche momenteel hard wordt geraakt door de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de PFAS-problematiek en het stikstofbeleid van de overheid. 'Onze overheid treft absurde maatregelen die de gehele bouwsector, de motor van onze economie, zo goed als laat vastlopen', zo staat geschreven.
Het Moordrechtse bedrijf Jan Bos en Zonen, dat in zand, grind, grond en wegenbouwmaterialen doet, is een van de bedrijven die in grote onzekerheid verkeren. "Ik hoop dat er woensdag wat meer duidelijkheid komt", zegt Jan Bos. "Die onzekerheid is namelijk het grootste probleem."
Bos koopt zijn zand nu nog in Rotterdam, maar dat is snel verleden tijd. "De zandwinning op de Noordzee is per 15 oktober stopgezet door de stikstofeisen." Gevolg: Bos zal over een paar weken op zoek moeten naar alternatieven om zijn grond in te kopen. Die alternatieven zijn in elk geval een stuk duurder. Bos: "Schaarste drijft de prijs op. En daar gaan we allemaal last van hebben."
Voor al getekende contracten móet Bos leveren en dus waarschijnlijk zijn verlies nemen, voor nieuwe overeenkomsten staat onder elk offertetje dat de grondprijzen kunnen fluctueren. "En dat is alleen maar vanwege de stikstof, hè," voegt hij eraan toe.
De gevolgen van de strenge PFAS-norm kan hij zelfs nog niet overzien, maar dat ze groot zijn is hem wel duidelijk. Wanneer er een te hoge concentratie van de giftigestoffengroep PFAS in de grond wordt aangetroffen, mag die niet meer worden verplaatst naar een plek waar de grond schoon is. "Grondverplaatsingen doen we nu al niet meer." Bij zijn bedrijf op industrieterrein 't Ambacht in Moordrecht liggen ook bergen gebruikte grond. "Die mogen we niet verplaatsen, zolang het niet getest is", zegt Jan Bos. "Er zijn maar twee bureaus die die grond controleren. Dat is ook zoiets."
Ook bouwbedrijven houden hun hart vast. "We zien dat alles nu al vertraagd wordt", zegt Glenn Metselaar van Dura Vermeer, dat in de woningbouw en infrastructuur zit. Bauke Vink van bouwbedrijf Vink uit Moordrecht vreest ook met grote vreze. "Overheidsinstanties gaan op de rem staan bij vergunningen voor projecten. We zijn nog aan het werk, maar het werk droogt zo wel op." Hij merkt dat de onrust in de bouwwereld toeneemt. "We worden er dagelijks mee geconfronteerd. Iedereen begint flink zenuwachtig te worden. Ja, wij ook."
Eigenlijk heeft hij helemaal geen tijd om te demonstreren en actie te voeren. "We hebben het hartstikke druk. We zijn keihard bezig." Op dit moment werkt Vink onder andere aan projecten in het centrum in Zevenhuizen en in Rhoon. "De vraag naar woningen is enorm. Dit kunnen we niet gebruiken. We willen in de bouwwereld na magere jaren graag de wind mee houden", zegt Vink. "Het kabinet moet ingrijpen."
Dat is ook wat Bos en Dura Vermeer vragen van de regering: laat de bouwwereld niet nog langer in onzekerheid. Bos: "Ik ben helemaal voor minder stikstof, maar niet op deze manier. Het is veel te abrupt."
"Ik hoop echt dat het kabinet besluit om een tijdelijke maatregel te nemen. Dat geeft de kans om na te denken over een oplossing op lange termijn. Niets doen zorgt voor veel ellende", aldus Metselaar van Dura Vermeer, dat momenteel bezig is in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van een langdurige stop. "Die zijn desastreus, kan ik je vertellen."