Zeven voorzitters van BCN en lid van het eerste uur, Anja Oostrum tijdens de reünie in de Parkzoomhal.
Zeven voorzitters van BCN en lid van het eerste uur, Anja Oostrum tijdens de reünie in de Parkzoomhal.

'Gezelligheid zit in dna BC Nieuwerkerk'

Sport 287 keer gelezen

BADMINTON
Nieuwerkerk aan den IJssel – Ze stopten allemaal een beetje hun eigen 'ik' in BC Nieuwerkerk, de zeven voorzitters die vrijdag aanwezig waren op de reünie die de club hield vanwege het veertigjarig bestaan. "Soms liep het in de kantine van de Ringvaarthal helemaal uit de hand."'

Door Erik van Leeuwen

"Gezelligheid heeft altijd in het dna van deze club gezeten", zegt Angelique de Best. Zij werd al snel na de oprichting van BCN, in 1979, lid. En met haar 'de hele straat'. "De wijk Zuidplas was volop in aanbouw en al die nieuwe bewoners wilden sporten. BCN was de plek waar al die nieuwe Nieuwerkerkers elkaar konden ontmoeten."

Hans Waldekker, voorzitter in de periode 1984-1989, behoorde ook tot die groep. "Bijna alle nieuwe leden van destijds waren import-Nieuwerkerkers. We groeiden in die periode als een gek."

Geen statuten
Anja Oostrum, die het prille begin meemaakte in de sporthal aan de Rijskade, weet nog dat BCN ineens héél groot werd. "We hadden amper een bestuur, laat staan statuten. In de eerste paar jaar was de club een groepje mensen dat gezellig in een zaaltje tegen een shuttle sloeg. Op een gegeven moment moesten we het wel serieus aanpakken met ledenvergaderingen en zo."

De club groeide, maar behield wel die gezelligheid. Dankzij de Ringvaarthal, die door alle oud-leden van de club nog steeds wordt geprezen én gemist als huis van BCN. "Het was elke vrijdag een feest", zegt Waldekker. "Het liep soms helemaal uit de hand. Ik kwam regelmatig om vier uur 's nachts thuis."
Afbranden Ringvaarthal
In die periode had het bestuur de grootste moeite om alle spelers aan het spelen te krijgen, want de club telde bijna driehonderd leden. Dat veranderde toen de Ringvaarthal afbrandde in 1994 en BCN werd verbannen uit Nieuwerkerk. Voor trainingen en wedstrijden moest worden uitgeweken naar Zevenhuizen, Capelle en Gouda. "We zijn toen heel veel recreanten en jeugd kwijtgeraakt", aldus Hans Bakker, die met Peter van der Heij de club leidde na de brand. "We gingen van 240 leden naar net over de honderd. Eigenlijk zijn we die klap nooit echt te boven gekomen. De belangstelling voor badminton liep in die periode ook terug. Dat zorgde samen voor de klap."

Hoewel bij de bouw van de Parkzoomhal rekening werd gehouden met de wensen van BCN – de zaal werd breder - hebben de leden de sporthal nooit echt in de armen gesloten. Bakker: "Als publiek heb je geen contact met het veld." Oostrum: "In de Ringvaarthal had je van die tribunes die je kon uittrekken. Daar zaten alle families op."

Peter van der Heij zette zich tijdens zijn tienjarige bewind in om de jeugdtak weer nieuw leven in te blazen. "Zoals met elke club gaat dat met ups en downs. We hebben weer even een inzinking gehad toen een trainer vertrok en jeugd meenam naar zijn nieuwe club."

Zijn zoon Dylan van der Heij speelt in het eerste, zelf bekleedt hij nog steeds een bestuursfunctie, maar wel bij de Haagse eredivisionist DKC. "Mijn dochter is daar gaan spelen en ik ben met haar meegegaan. Inmiddels speelt ze bij Van Zijderveld, ik ben in het bestuur gebleven."

Stabiel
Het ledental van BCN is de afgelopen jaren redelijk stabiel met honderdveertig, honderdvijftig leden. "Dat geldt ook voor de competitieteams", aldus oud-voorzitter en huidig wedstrijdsecretaris Martijn van Lochem. "Je wilt als club altijd meer, vooral jeugd. We zijn daarin best actief. We geven clinics en doen mee met BRAinS (Brede Activiteiten in Scholen, red)."