Voor de tweede keer werd de Molukse mantelzorgdag in Moordrecht gevierd.
Voor de tweede keer werd de Molukse mantelzorgdag in Moordrecht gevierd.

Asscher in Moluks ouderenhuis

Algemeen 732 keer gelezen

Moordrecht - Blijven investeren in de leefomgeving. Dat was de boodschap tijdens de landelijke Molukse mantelzorgdag, die zaterdag in Moordrecht werd gehouden. "De Molukse gemeenschap mag dan bescheiden zijn, ze verdient onze volle aandacht", zei Lodewijk Asscher, voormalig vice-premier en huidig fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, die speciale gast was.

Uit het hele land waren ze gekomen. Molukse mantelzorgers die dagelijks voor hun ouders, ooms, tantes of zussen zorgen. "Met heel veel liefde", zoals een aanwezige, die zorgt voor zijn zus die aan Alzheimer lijdt, het zei. Zaterdag werden ze in De Zespunt in het zonnetje gezet. Voor de tweede keer was Moordrecht uitgekozen als plek om de landelijke dag te vieren. Niet zonder reden, gaf Jeanny Vreeswijk-Manusiwa van de Landelijke Stichting Molukse Ouderen (LSMO) aan. "Omdat hier al heel veel goede dingen in gang zijn gezet. Een actief beleid vanuit de gemeente in harmonie met de bewoners van de wijk." Ze wees specifiek naar het Molukse Ouderenhuis Rumah Orang Tua Tua, dat in 2007 werd geopend. In het gebouw, dat midden in de Molukse wijk in Moordrecht staat, wordt voor ouderen dagopvang in de eigen omgeving georganiseerd. "We waren er heel snel bij. Het heette toen nog niet zo, maar het was in feite het begin van wat we nu 'Langer thuis wonen' noemen", keek wethouder zorg Daan de Haas terug. "De Molukse gemeenschap is altijd heel bescheiden, maar de vraag naar en noodzaak van een Moluks Ouderenhuis was toen groot. Je staat er niet bij stil, maar één op de zes inwoners van Moordrecht is van Molukse afkomst. Het Ouderenhuis is er destijds gekomen voor de eerste generatie. De tweede generatie is weliswaar mondiger, maar de mensen vinden het nog steeds lastig om de weg in de reguliere zorg te vinden."

Vreeswijk, Asscher en ook De Haas stelden dat de uitdagingen in de zorg groot zijn. In de komende twintig jaar zal het aantal demente ouderen in Zuidplas fors toenemen. Ook de Molukse gemeenschap krijgt daarmee te maken. "Aangezien we graag willen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, is dagopvang in de omgeving en de rol van vrijwilligers en mantelzorgers cruciaal", meent De Haas. Vreeswijk pleit voor dementievriendelijke gemeenten.
In Rumah Orang Tua Tua wordt cultuurspecifiek gewerkt. Vreeswijk: "Zorg moet in principe persoonsgericht zijn, ongeacht ras of geloof. Het is wel handig dat je weet waarom iemand niet met vork en mes eet." (Erik van Leeuwen)