Logo hartvanzuidplas.nl
Regen of geen regen, de tulpenbollen gingen zaterdag de grond in. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Regen of geen regen, de tulpenbollen gingen zaterdag de grond in. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
75 jaar vrijheid

De bevrijding herdenken met dertig oranje vierkante meters

  •   103 keer gelezen

Zevenhuizen – Ze moeten op 5 mei van het volgend jaar, als Nederland 75 jaar bevrijding van de Duitse bezetter viert, in bloei staan: drieduizend tulpenbollen die afgelopen zaterdag door vrijwilligers van diverse Zevenhuizense organisaties in de boomgaard van de Hennipgaarde werden geplant. "Een heel oranje veld, dat wordt straks een prachtig gezicht."

Voor Marian van den Akker, lid van het 4 mei-comité in Zevenhuizen, was het even slikken. Door de regen was het uitgekozen perceel waar de bollen een plaatsje kregen, veranderd in één grote modderpoel. "En ik heb totaal geen groene vingers." Maar ook zij ging, net als acht andere vrijwilligers, uiteindelijk door de knieën.
In totaal gingen drieduizend bollen de grond in. "Tien tot vijftien centimeter uit elkaar en tien centimeter diep", aldus Liesbeth de Frel van Stichting Natuurpolders, die IJsclub Zevenhuizen, het 4 mei-comité, de historische vereniging Oud-Zevenhuizen-Moerkapelle en stichting John McCormick vond in een gezamenlijk project in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding. "Het is één van de activiteiten die we volgend jaar gaan organiseren", aldus Marina Veerman van de ijsclub, die elk jaar al de herdenking organiseert van de Duitse overval op het jachthuis aan de Rotte in 1945.
"Oranje was in de oorlog een verboden kleur omdat oranje werd geassocieerd met het koningshuis", vertelde Van den Akker. "In vrijwel alle winkels was het oranje uitgebannen. Veel Nederlanders plantten in hun tuin oranje bloemen of tulpen als een kleine daad van verzet tegen de bezetters. Vandaar dat de oranje tulpen een grote symbolische waarde hebben."
"Oranje is ook echt een kleur die eruit knalt", reageert De Frel. "We hebben uitgerekend dat de bollen begin mei uitkomen. We hopen uiteraard dat ze op 5 mei in volle bloei staan. We zijn al aan de late kant met planten."
Het initiatief van de organisaties werd omarmd door het Recreatieschap Rottemeren, dat de aanschaf van de bollen sponsorde. Het bollenveldje, van ongeveer dertig vierkante meter, ligt op een prominente plaats in de boomgaard. Van den Akker: "Een heel oranje veld, dat wordt straks een prachtig gezicht."

Meer berichten