Logo hartvanzuidplas.nl
Winnaar Dian van Gelder, die de meeste instinkers in het Groot Dictee wist te omzeilen, werd door wethouder Jan Verbeek gehuldigd.
Winnaar Dian van Gelder, die de meeste instinkers in het Groot Dictee wist te omzeilen, werd door wethouder Jan Verbeek gehuldigd.

'De één sport, ik maak dictees'

  •   97 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De Zoetermeerse Dian van Gelder werd zaterdag de lokale winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse Taal van het Radio 1-programma De Taalstaat. Ze maakte zes fouten en was daarmee de beste van Zuidplas én van Midden-Holland.

Door Erik van Leeuwen

Van Gelder won niet alleen een boekenbon, ze ontving in het gemeentehuis van wethouder Jan Verbeek, die hoofd van de jury was, ook een beker. De winnaar noemde het dictee, dat op de radio werd voorgedragen door voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, 'pittig'. "Er zaten een paar flinke instinkers in."

Onder de deelnemers waren ook enkele 'prominenten', zoals oud-wethouder Joke Vroegop en huidig wethouder Jan Willem Schuurman, die met de 14-jarige scholier Tamar Elferink op een gedeelde tweede plaats eindigde.

"Er was geen woord dat ik niet kende, maar die verbindings- en koppeltekens waren een ramp", zei Vroegop. "Zo'n woord als huisje-boompje-beestje-ideaal, dat is toch verschrikkelijk?"

"Van daarenboven had ik nog nooit gehoord", reageerde Elferink, leerling aan het gymnasium. Sonja Wubben (67, Moordrecht) vond ook het tempo van het dictee pittig. "Bij de eerste zin kwam al meteen 'Zuidoost-Noord-Brabants dorp' aan bod."

Winnaar Van Gelder was te spreken over het dictee, dat was gemaakt door taaldeskundige Wim Daniëls. "Alle taaltechnische foefjes zaten erin. In het verleden kwamen heel veel vergeetwoorden voorbij; woorden die niemand meer gebruikt en herkent. Dit dictee sloot veel beter aan op de tijd van nu."

In het dagelijks leven is Van Gelder accountant en zij logenstrafte dat mensen met haar beroep alleen maar goed zijn met cijfers. "Dictees maken is mijn hobby. Ik doe jaarlijks aan dertig, vijfendertig wedstrijden mee. Deze week zit ik nog in Oosterwolde. Ik ga ook regelmatig naar België. De één gaat sporten, ik dictees maken."
Het was dit jaar voor de eerste keer dat het Groot Dictee ook in Zuidplas plaatsvond. "We organiseren het op drie plaatsen in de regio", aldus Jacoline Hoogerwaard van bibliotheek De Groene Venen. In Nieuwerkerk waren zaterdag vijftien deelnemers. "We zijn blij met iedereen die er was en hopen er in de toekomst meer te mogen begroeten. Het moet groeien."

Meer berichten