Het bedrijf van Sander de Regt in Waddinxveen was de afgelopen weken het epicentrum van de voorbereidingen voor de bouwactie van 30 oktober. (tekst en foto: Myriam Dijck)
Het bedrijf van Sander de Regt in Waddinxveen was de afgelopen weken het epicentrum van de voorbereidingen voor de bouwactie van 30 oktober. (tekst en foto: Myriam Dijck)

'Het kabinet zou moeten vallen'

Algemeen Stikstof 223 keer gelezen

Waddinxveen – De overheid heeft grote steken heeft laten vallen wat betreft de 'onwerkbare regelgeving' rondom stikstof en PFAS. Dat zegt Sander de Regt, directeur van ELM Bouwmachines in Waddinxveen en mede-initiatiefnemer van de protestactie Grond in Verzet.

"Ze hebben zoveel fouten gemaakt, eigenlijk zou het kabinet moeten vallen, maar ze houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd", zegt De Regt. Samen met drie andere bedrijven uit de bouw had hij het nationale bouwprotest van woensdag 30 oktober georganiseerd. De weken daaraan voorafgaand smeedden de vier initiatiefnemers - van wie er drie uit andere delen van het land komen - in de Waddinxveense vergaderkamer aan de Transportweg in no time de plannen voor de actie. "Waddinxveen was even het epicentrum van de voorbereidingen van Grond in Verzet."
Het acute probleem is de strenge norm voor PFAS-vervuiling van grond. PFAS is een verzamelnaam voor waterafstotende, chemische stoffen. Sinds oktober moet alle grond hierop worden gecontroleerd, anders mag het niet verplaatst worden. "PFAS is een schadelijke stof, dat is bekend, maar de huidige norm is gelijk aan de laagst meetbare waarde. Hierdoor wordt bijna alle grond afgekeurd. Daar is gewoon niet over nagedacht."
De tweede reden voor de protestactie was de stikstofproblematiek, waarvoor nog geen oplossing is. Volgens het RIVM is het aandeel van de stikstofneerslag uit de bouw minder dan 1 procent. De Regt: "Wij hebben dit probleem niet veroorzaakt, en we dragen er nauwelijks aan bij. Maar iedereen is op de rem gaan staan omdat er zoveel onzekerheid is. En dat terwijl er woningnood is."
De Regt hoopt dat minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen uiterlijk 13 november met (nood)maatregelen komt, zoals het verruimen van de PFAS-norm, waardoor bouwprojecten weer door kunnen gaan. "Wij krijgen nog vaak het verwijt dat we veel te soft zijn wat betreft onze actie, maar we hebben bewust voor die aanpak gekozen: we willen de politiek de mogelijkheid geven om de situatie op te lossen. Als ze dat niet lukt, dan zullen veel zwaardere acties volgen."