Logo hartvanzuidplas.nl
Burgemeester Han Weber bekende dat hij het ontbijt ook wel eens overslaat. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Burgemeester Han Weber bekende dat hij het ontbijt ook wel eens overslaat. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Burgemeester aan het ontbijt op Montessorischool Nieuwerkerk

  •   296 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Burgemeester Han Weber heeft vrijdag met leerlingen van de Montessorischool een ontbijtje genuttigd. Het bezoek van de burgemeester vond plaats in het kader van het Nationaal Schoolontbijt.

"Wie wil er nog melk?" Nanouk Müller, leerkracht van groep 8I, zat vrijdagmorgen 'in de bediening'. "We hebben ook nog karnemelk. Als niemand het wil, geef ik het weg."
De Montessorischool had voor vrijdag tweehonderdvijftig ontbijtjes besteld. "We doen al jaren mee aan het Nationaal Schoolontbijt", zegt directeur Peter Rietveld. "We vinden het belangrijk dat kinderen de dag beginnen met een goed ontbijt. De achterliggende boodschap spreekt ons aan."
Dat het geen vanzelfsprekendheid is dat kinderen met een ontbijt in hun maag in de schoolbanken kruipen, weet ook burgemeester Han Weber. "Vaak wordt het probleem geassocieerd met armoede, maar ook bij gezinnen met veel geld gaan kinderen soms zonder ontbijt de deur uit. Een ander probleem is ongezonde voeding." Daar kan juf Nanouk Müller over meepraten. "De kinderen blijven altijd in de middag over en dan eten we samen. Ik zie wel eens een broodtrommel met alleen maar pepernoten. Daar ga ik dan met de kinderen over in discussie."
Tijdens het burgemeestersontbijt van vrijdag vroeg Müller haar leerlingen wie er wel eens zonder ontbijt naar school komt. Vijf vingers gingen de lucht in. "Geen tijd", was een veelgehoorde reden. Ook burgemeester Weber zelf moest bekennen dat hij af en toe het ontbijt overslaat. "Dat is gewoon niet goed, ik weet het. Als je niet goed ontbijt ga je later op de dag verkeerde dingen eten. Daarom ondersteun ik deze actie van harte." De burgemeester deed ook een donatie aan de Stichting Het Vergeten Kind.
Juf Nanouk had haar klas gevraagd om bestek en borden mee te nemen van huis. "Vorig jaar hadden we wegwerpborden, - vorken, -messen en -bekers. Vanwege de vervuiling van het milieu zijn we daar van afgestapt. Al het voedsel dat over is, wordt straks opgehaald door de voedselbank. Potjes pindakaas en jam, die wel zijn aangebroken, gaan met de kinderen mee naar huis. We gooien niks weg."

Meer berichten