Logo hartvanzuidplas.nl
De fractie van het CDA deelde in de raad keycords uit.  (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
De fractie van het CDA deelde in de raad keycords uit. (foto en tekst: Erik van Leeuwen) (Foto: Erik van Leeuwen)

NEZ vangt bot, maar krijgt wél CDA-keycord

  •   129 keer gelezen

Zuidplas - Een voorstel van Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) heeft dinsdagavond geleid tot gefronste wenkbrauwen in de gemeenteraad. Raadslid Jan Smit diende een motie in voor een speciale subsidie van lokale partijen.

Smit, die behalve raadslid ook penningmeester is van NEZ, is van mening dat er financiële ongelijkheid is tussen lokale partijen als de zijne en lokale afdelingen van landelijk opererende partijen. NEZ is de enige lokale partij in de gemeenteraad in Zuidplas. Een tweede lokale partij die aan de laatste gemeenteraadsverkiezingen meedeed, NGP, haalde net niet genoeg stemmen voor een zetel.
Volgens Smit worden de 'landelijke' partijen financieel gesteund vanuit hun hoofdkantoren. "Daar gaan miljoenen naartoe. De lokale afdelingen profiteren daar ook van."
Het in 2013 opgerichte NEZ heeft nog geen tien leden. "Het is best lastig om een budget te creëren voor de verkiezingen, die alweer over twee jaar zijn. We betalen nu alles uit eigen zak."

Verkiezingen
Het voorstel voor een speciale subsidie stuitte op veel verzet van de andere partijen. "Wij krijgen niks van de landelijke VVD, wij dragen alleen maar af", schetste Leendert Karreman (VVD) een ander beeld. Bij veel partijen wordt voor de verkiezingen door de zittende raadsleden een eenmalig bedrag gestort. "Voor ons was dat vijfhonderd euro bij de laatste keer", aldus Aart Slobbe (ChristenUnie/SGP). Dat is iets minder dan de CDA-fractie per hoofd in de 'oorlogskas' stortte (ongeveer 750 euro). Van de SP-raadsleden is bekend dat zij een vast percentage van hun maandelijkse vergoeding – in Zuidplas krijgt een raadslid een kleine 1200 euro – afdragen aan de landelijke SP-pot. "En daar krijgen we eens in het kwartaal een uitkering uit", aldus Jan Baas.

Branding
Karreman stelde Smit voor dat zijn partij zich aansluit bij een landelijke partij. Smit: "Dat doen we per se niet, omdat we alleen de belangen van de inwoners van Zuidplas willen behartigen." Smit wilde een bedrag van 700 euro per jaar per raadslid. Voor NEZ zou dat in totaal 1400 euro betekenen, want de partij heeft twee zetels. "Dat is geen schokkend bedrag. Het geeft ons de mogelijkheid om meer aan branding te doen tijdens de verkiezingscampagne. Ik snap de tegenzin van de landelijke partijen, maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft nog niet zo lang geleden een voorstel gedaan van deze aard."
Het CDA deed overigens dinsdag - "Uit eigen zak betaald" - alle raads- en collegeleden een keycord cadeau. Daarmee hoeven sprekers onderweg naar het spreekgestoelte niet meer tot de ontdekking te komen dat zij de kaart zijn vergeten waarmee zij de microfoon kunnen aanzetten.

Meer berichten