Logo hartvanzuidplas.nl
In Meppel werd vorig jaar een brug oranje verlicht. In Zuidplas werd gedacht aan het gemeentehuis of de klokkentoren op het Raadhuisplein.
In Meppel werd vorig jaar een brug oranje verlicht. In Zuidplas werd gedacht aan het gemeentehuis of de klokkentoren op het Raadhuisplein.

Gemeentehuis wordt niet oranje verlicht

  •   108 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeente Zuidplas gaat niet actief meedoen aan 'Orange the World'. De indieners van een motie hadden gevraagd om een gemeentelijk gebouw of kunstwerk tussen 25 november en 16 december oranje te verlichten.

Orange the World is de internationale campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen met geweld te maken. De initiatiefnemers van de motie, PvdA/GroenLinks en D66, wilden met de actie bewustwording van het probleem vergroten. "Ook in Nederland vindt helaas op grote schaal geweld plaats tegen vrouwen", zei Jacques Bovens (PvdA/GroenLinks). "Door aan deze actie mee te doen, kunnen we slachtoffers wellicht over de streep trekken om hulp te zoeken."
Alle fracties onderschrijven het doel van de actie. Een meerderheid ziet de oranje verlichting echter niet zitten. "Er kleven te veel praktische bezwaren aan", meende Jan Ambachtsheer (VVD). Dat was ook de reden voor het college om de motie af te raden. "De lampjes moeten wel worden aangeschaft en opgehangen. Het is ondoenlijk om tegen alle initiatieven ja te zeggen, hoe sympathiek het doel ook."
"Het is maar een symbool, maar wel een symbool met grote betekenis", reageerde Chantal Bon (D66). Zij kreeg bijval van Tinet de Jonge (CDA): "We weten ook wel dat deze actie het geweld niet tot een einde brengt, maar het is goed om de aandacht erop te vestigen. Het is geweld dat veelal achter de voordeur plaatsvindt. Ook in Zuidplas."
"Zolang mannen het nodig vinden om ongevraagd aan je te zitten als je in een café een biertje drinkt, weet je dat er nog een hele wereld te winnen is", meende Serena Rodenburg (SP). Haar fractie ziet echter meer in voorlichting op scholen. "Die lichtjes zijn voor ons niet nodig."
Bovens: "Het is jammer dat de motie het niet heeft gehaald, maar door erover te praten, krijgen we wel aandacht voor het probleem."

Meer berichten