Logo hartvanzuidplas.nl
(foto en tekst: Annette van den Berg)
(foto en tekst: Annette van den Berg)

Cultuurprijs Zuidplas naar dierenfotograaf

  •   116 keer gelezen

Zevenhuizen – Het winnen van de Cultuurprijs 2019 van de gemeente Zuidplas kwam woensdag 13 november als een grote verrassing voor de Nieuwerkerkse Marlonneke Willemsen. "De andere genomineerden zijn zo goed. Dit had ik echt niet verwacht", zei ze nadat ze in Dorpshuis Swanla tot winnaar werd uitgeroepen.

"Het was kantje boord", beweerde juryvoorzitter Henk ten Hoopen tegen fotograaf Willemsen. Wethouder Jan Verbeek had net aangegeven trots te zijn op 'alle prachtige cultuur' in Zuidplas. "Er gebeurt hier zoveel op cultureel gebied."
De andere genomineerden waren Nieuwerkerker Augusto Meijer, die elektronische muziek componeert, en het Samenwerkingsverband Open Monumentendag dat met vijftien verschillende verenigingen en instellingen op Monumentendag afgelopen september een gezamenlijk programma rond de IJssel aanbood.

Winnaar Willemsen fotografeert de ontwikkelingsstadia van jonge dieren. Van kikkervisje tot kikker, van rups tot vlinder, van net uit het ei tot kanarie; ze legt de groei vast met steeds hetzelfde interval. Wat ze met de 850 euro van de Cultuurprijs gaat doen, weet ze al. "Bij de cultuurborrel vorige week heb ik al een balletje opgegooid bij wethouder Verbeek. Ik wil met de foto's een lesprogramma voor kinderen ontwikkelen. Juist kinderen kunnen nog een band opbouwen met de natuur." De prijs maakt het makkelijker voor Willemsen om dit educatieve project te realiseren.

Ook de prijs van 2018 kwam ten goede aan bewoners van Zuidplas. Piet Blonk, voorzitter van het Moordrechtse Theater voor Iedereen (TVI) dat vorig jaar won, meldde dat het geld gebruikt is voor het project Na de Dam. Dat is een initiatief om overal in Nederland na de Dodenherdenking een voorstelling op te voeren. Blonk: "We hebben met het geld een nieuw theaterstuk gemaakt. We speelden 'Twee jongens onder het luik'. Het was bomvol in de kerk van Moordrecht." Volgend jaar zal het theatergezelschap het verhaal spelen in de steenovens van Nieuwerkerk. Ondertussen werkt TVI aan een nieuwe voorstelling die gaat over zestig jaar Molukse gemeenschap in Moordrecht.

Marlonneke Willemsen vond haar passie voor fotografie bij Hart van Holland. "Tijdens mijn studie bedrijfseconomie werd ik verslaggever bij Hart van Holland. Ik maakte foto's met een spiegelreflexcamera en deed alles in de automatische stand. Dat vond ik jammer." Ze wilde meer leren, volgde de vakopleiding voor fotografie en werd fotograaf.

Meer berichten