Maarten de Mik alias 'Maarten Milieu' demonstreert het 'afvalpakket'. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Maarten de Mik alias 'Maarten Milieu' demonstreert het 'afvalpakket'. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Met afvalscheiding 'eindelijk' een goede opvoeding op scholen

Algemeen 341 keer gelezen

Moordrecht - Op basisschool IXIEJE werd woensdag 13 november het startsein gegeven voor de afvalvrije school in Zuidplas. "Eindelijk", lieten de schoolvertegenwoordigers weten. "Dit hoort bij een goede opvoeding."

De wet Markt en Overheid zat scholen lang in de weg. Scholen behoren volgens de overheid tot de categorie bedrijven en hebben daardoor te maken met andere wetgeving. Het betekende dat scholen bij het ophalen van het huishoudelijk afval in Zuidplas door gemeentelijk afvalinzamelaar Cyclus werden overgeslagen. "Niet omdat die het afval niet wílde ophalen, wel omdat die het niet mócht", aldus Ferry Warnaar, beleidsmedewerker afval.
Dat was niet alleen scholen, maar ook wethouder Jan Willem Schuurman een doorn in het oog. "Als college zetten wij ons in om het restafval fors terug te brengen", stelt de wethouder. "Scholen spelen ook daarin een belangrijke rol. Wat kinderen leren, nemen ze mee naar huis."
Schuurman bedacht een plan waardoor, weliswaar onder strikte voorwaarden, een uitzondering op de wet kon worden gemaakt. De scholen liggen voortaan op de inzamelroute van huishoudelijk afval, maar moeten wel meedoen aan een educatief programma. "Prima", zei Karin Kalisvaart, directeur van de openbare Jenaplanschool De Terp uit Nieuwerkerk. "Ik heb nooit begrepen dat het allemaal zo moeilijk was. Als school ben je bezig kinderen op te voeden en daar hoort ook het scheiden van afval bij. Je moet het goede voorbeeld geven."
"Wij deden al aan afvalscheiding", reageerde Eline Bijkerk van De Eendragt uit Zevenhuizen. "Dat het niet mocht, wist ik niet. Collega's zetten het PMD (plastic -, metalen - en drankverpakkingen, red.)-afval en ander afval aan de weg. Blijkbaar hebben we iets illegaals gedaan."
"Dan ben je nu uit de illegaliteit", meldde Maarten de Mik. Hij komt als 'Maarten Milieu' voor drie sessies op de scholen om les te geven over zwerfafval en afvalinzameling. Onderdeel van het programma is ook een 'afvalbattle', waarbij scholen het tegen elkaar opnemen. Cyclus stelt afvalbakken beschikbaar en een pakket met materialen. "Van PMD-zakken en hesjes tot grijpers", aldus De Mik.