Nessevliet wint op klimaattop
Logo hartvanzuidplas.nl
De winnende bijdrage van basisschool De Nessevliet: zonnepanelen en een 'energyfloor'. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
De winnende bijdrage van basisschool De Nessevliet: zonnepanelen en een 'energyfloor'. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Nessevliet wint op klimaattop

  •   keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Een CO2-meter in de klas om te waarschuwen tegen ongezonde lucht. Of stickers op de deur van het toilet die eraan helpen herinneren het licht uit te doen. Het waren vorige week twee van de vele ideeën van basisschoolleerlingen tijdens de eerste Kinderklimaattop.

"Niemand ontkomt meer aan duurzaamheid", zei wethouder Jan Verbeek. Met de Kinderklimaattop wil gemeente Zuidplas ook de jeugd ervan bewust maken dat er zuinig moet worden omgegaan met de planeet.
Het winnende team, van basisschool De Nessevliet in Oud Verlaat, kwam op de proppen met een energievloer. Verbeek beloofde een onderzoek naar de haalbaarheid daarvan. "Met bewegen energie opwekken, dat spreekt ons erg aan", zei hij. "En helemaal mooi voor de kinderen met te veel energie", aldus leerling Joël.

De Nessevliet was één van de scholen die aan de eerste editie van de Kinderklimaattop meededen. De bijna honderdtwintig leerlingen kregen in het Van der Valk-hotel in Nieuwerkerk een educatief programma voorgeschoteld.

Eén van de workshops was een rondleiding door het hotel, dat bij de renovatie van de nieuwste snufjes op het gebied van duurzaamheid is voorzien. Zo heeft het inductiekookplaten in de keuken en vrijwel overal bewegingssensoren, waardoor het licht vanzelf uitgaat.

Het prikkelde de leerlingen tot goede ideeën waarmee de duurzaamheid op school wordt bevorderd. Die werden in pitches van twee minuten gepresenteerd aan een vierkoppige jury.

Die was, zo liet wethouder Verbeek weten, verrast door de creativiteit en vindingrijkheid van de leerlingen. Het plan van The Nature Squad van De Nessevliet werd tot winnaar gekozen. De leden van het team kregen het kinderboek 'Ramp op de Noordpool' en verdienden een energieadvies voor hun school.

Meer berichten