Rond Masts huis aan de Boslaan in Nieuwerkerk is het in elk jaargetijde een weelde aan bloemen en planten.
Rond Masts huis aan de Boslaan in Nieuwerkerk is het in elk jaargetijde een weelde aan bloemen en planten. Foto: Cees Visser

Honderdjarige zet zichzelf regelmatig in de bloemetjes

Algemeen 358 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Over drie dagen hoopt Nieuwerkerker Willem Mast honderd jaar te worden. Dat wordt komend weekend met ruim 150 genodigden gevierd in het Hervormd Kerkelijk Centrum. De felicitaties van de gemeente werden de eeuweling woensdag al overgebracht door burgemeester Han Weber.

Willem Mast werd in 1919 in Capelle aan den IJssel geboren in een gezin met 7 jongens en 4 meisjes. Zijn eigen gezin telt 2 dochters en 4 zonen, van wie 1 zoon inmiddels is overleden. Er zijn 13 kleinkinderen en 36 achterkleinkinderen. Met zijn overleden echtgenote is hij bijna 70 jaar getrouwd geweest. Hij weet nog goed hoe hij haar voor het eerst op de fiets ontmoette.

De honderdjarige toont fit, woont tot zijn geluk en dankzij een zorgzame familie nog zelfstandig en weet zich alle feiten uit zijn lange leven feilloos te herinneren. Hij heeft al 82 jaar een rijbewijs en rijdt nog regelmatig auto. Hij behaalde zijn rijbewijs op de dag dat prinses Beatrix werd geboren. Met humor vertelt hij dat hij daarvoor moest proefrijden in Capelle aan den IJssel en dat de examinator hem vroeg een afrit bij de Hollandsche IJssel af te gaan en dan achteruit weer naar boven te rijden. Lachend vertelt hij: "De examinator stapte bovenaan de helling wel eerst uit."

Voor moeilijke sudoku-puzzels draait Mast zijn hand niet om, hij kijkt graag televisie en stapt nog elke morgen op de hometrainer. Tot zijn negentigste jaar is Mast, eerst beroepshalve en daarna uit liefhebberij, altijd met planten en bloemen in de weer geweest. Hij had tuinderijen in Nieuwerkerk en Aalsmeer en kweekte onder andere tomaten, groenten, sla en rozen. Rond zijn huis aan de Boslaan in Nieuwerkerk is het in elk jaargetijde een weelde aan bloemen en planten, waarvoor hij nog graag met hulp van familieleden zorgt. Voor vakanties was in zijn werkzame leven nauwelijks tijd, maar samen met zijn vrouw is hij daarna 20 keer bij zijn 2 geëmigreerde broers in Michigan in Amerika op bezoek geweest.

Willem Mast gaat zondags nog tweemaal naar de kerk en zegt dankbaar te zijn dat hij deze hoge leeftijd mocht bereiken. (Cees Visser)