Logo hartvanzuidplas.nl
Burgemeester Han Weber maakte voor het eerst kennis met de kindergemeenteraad en was onder de indruk.
Burgemeester Han Weber maakte voor het eerst kennis met de kindergemeenteraad en was onder de indruk. (Foto: Erik van Leeuwen)

Kindergemeenteraad helpt Zuidplas van plastic troep af

  •   69 keer gelezen

Zuidplas - Leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Zuidplas gaan volgend jaar alle dorpen ontdoen van plastic op straat. Tenminste, dat is het plan van de kindergemeenteraad.

De kindergemeenteraad, die jaarlijks wordt verkozen, kwam vorige week woensdag voor de tweede keer onder voorzitterschap van kinderburgemeester Vienne Zwarteveld bijeen. Belangrijkste agendapunt was het kiezen van een idee dat later dit jaar vorm moet krijgen in een evenement.

Zeven leden van de kindergemeenteraad hielden een korte presentatie. De keuze viel op het plan van Kate van Rossem, die zich sterk maakte voor een plasticvrij Zuidplas. "Omdat plastic slecht is voor het milieu en wij daar later last van krijgen", zo zette ze haar argumenten voor het organiseren van een plastic opruimdag kracht bij. De 11-jarige leerling van de Montessorischool toonde grote ambities. "Ik wil Zuidplas de schoonste gemeente van Nederland maken." Volgens Kate zijn de kosten te verwaarlozen. "We gebruiken 'gewoon' vuilniszakken en 'gewoon' andere spullen van de gemeente."

In de top 3 eindigden verder ideeën voor een kinderduurzaamheidsdag en een grote buitenspeeldag. Dat laatste idee kwam van kinderburgemeester Vienne Zwarteveld, die van mening is dat de jeugd tegenwoordig te veel op het beeldscherm van de computer kijkt en door ouders daardoor 'te veel worden binnengehouden'. "Meer buitenspelen is goed voor de ontwikkeling, samenwerking en bovendien supergezond."

Vrijwel alle ingebrachte ideeën hadden te maken met het klimaat. Zo presenteerde Jurren van der Spek (Rehoboth) een plan om alle basisschoolleerlingen te voorzien van een dopper en alle scholen van watertappunten. "Vierduizend doppers en twintig watertappunten." Een sponsor had hij ook al. "Mijn vader heeft gebeld met de bank."
Sanne Boerman pleitte voor een buurtmoestuin. "Daar kunnen ook de arme mensen van eten."
Andere plannen waren een ontwerpwedstrijd voor een groen schoolplein en een loterij waarbij regentonnen worden verloot. (Erik van Leeuwen)

Meer berichten