Logo hartvanzuidplas.nl
In Zuidplas, Waddinxveen en Gouda bemiddelen zo'n 35 vrijwilligers bij burenruzies. (foto: Sjaak Nooteboom)
In Zuidplas, Waddinxveen en Gouda bemiddelen zo'n 35 vrijwilligers bij burenruzies. (foto: Sjaak Nooteboom)

Bemiddelaars bedankt

  •   67 keer gelezen

Waddinxveen/Zuidplas – Burenruzies door geluidsoverlast, door een te hoge boom die het zonlicht ontneemt en door te hard blaffende honden. Het klinkt als de inhoud van een televisieprogramma, maar het zijn de perikelen waar 35 buurtbemiddelaars in de regio geregeld mee te maken hebben. Zij werden bij woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland in het zonnetje gezet.

In de gemeenten Zuidplas, Gouda en Waddinxveen zijn ongeveer 35 vrijwillige buurtbemiddelaars actief. Zij worden, vaak door de woningbouwvereniging, gevraagd om te bemiddelen bij conflicten tussen buren. "Vaak begint zo'n conflict met iets kleins, tussen buren die eerst heel erg goed met elkaar omgingen", legt woonconsulent Carin Westerbos uit.

Nieuwerkerker Maarten de Wit is al een jaar of tien een van die bemiddelaars. Uit cijfers blijkt dat een interventie van een buurtbemiddelaar in iets meer dan de helft van de gevallen het gewenste effect heeft. "Daarin ben je toch afhankelijk van de bereidwilligheid van de buren", zegt De Wit. "Vaak wil buur A wel meewerken, maar zit buur B helemaal niet op ons te wachten. En als ze dan willen praten, kom je er vaak achter dat het probleem veel verder gaat dan die te hoge boom of te harde muziek."

Elk jaar krijgen de buurtbemiddelaars een cursusdag om hun werk beter te kunnen doen. Dat zijn vooral lessen op sociaal gebied, legt Hans Verweij uit. Hij woont in Waddinxveen en doet het bemiddelen nu twee jaar: "Het gaat er vooral om dat je mensen goed bejegent, om zo samen tot een oplossing te komen."

De bemiddelaars doen het werk gemiddeld al tien jaar. De Wit weet wel waarom zij het lang volhouden: "Als je een probleem echt kunt oplossen, is het zulk ontzettend dankbaar werk." (David Zandbergen)

Meer berichten