Logo hartvanzuidplas.nl
Antoinette Laan liet zich informeren over de manier waarop Zuidplas overbelaste mantelzorgers ondersteunt.
Antoinette Laan liet zich informeren over de manier waarop Zuidplas overbelaste mantelzorgers ondersteunt.

Kamerlid op werkbezoek

  •   78 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Tweede Kamerlid Antoinette Laan bracht een werkbezoek aan Zuidplas. De woordvoerder zorg van de VVD liet zich informeren over SaaM, het project voor mantelzorgers in de gemeente.

Door Erik van Leeuwen

Zuidplas startte ongeveer een jaar geleden de pilot SaaM; Steun aan Mantelzorgers. Het project richt zich vooral op mantelzorgers die overbelast zijn. Met SaaM worden zij thuis ondersteund. "De rol wordt tijdelijk dan wel structureel overgenomen door een gespecialiseerd iemand', zei wethouder Daan de Haas. "Je zag voorheen dat als de mantelzorg wegviel, hulpbehoevenden uit hun woning weg moesten om tijdelijk elders onderdak te hebben. Dat was niet fijn voor de mensen zelf, maar ook niet voor de mantelzorger die even niet kon zorgen voor zijn of haar moeder of vader. Die bleef zitten met een schuldgevoel."

Kamerlid Antoinette Laan heeft bij haar partij ouderen, wijkverpleging Langdurige Zorg, Wmo en de PGB in haar portefeuille. "Mantelzorg is een belangrijk thema, vooral omdat we daar in de toekomst met de toenemende vergrijzing steeds meer mee te maken krijgen. Overal in het land wordt gewerkt aan passende oplossingen voor de toekomst."

Van overbelasting wordt gesproken als iemand acht uur per week gedurende drie maanden als mantelzorger actief is. "Het probleem in Zuidplas was dat er veel onzichtbare mantelzorgers waren", zei Joke Deelen, coördinator van het mantelzorgpunt. Wethouder De Haas: "Heel veel mensen vinden het normaal dat je je familie helpt. Heel veel mensen hebben zelf niet door dat wat ze doen ook mantelzorg is. Zorgen voor een ziek broertje valt daar ook onder. Kinderen kunnen dus ook mantelzorgers zijn."

Dankzij een campagne heeft Zuidplas intussen een database van bijna duizend mantelzorgers. "Er zijn er waarschijnlijk een paar duizend", zei Deelen. "Maar we hebben nu wel een aardig beeld."
Nu de mantelzorgers beter in kaart zijn gebracht, kan Zuidplas hen ook beter steunen én waarderen. Er is één keer per jaar een mantelzorgdag. Deelen: "Komend jaar start er een bewustwordingscampagne. Mensen moeten weten dat er hulp is. Het geven van mantelzorg is belangrijk en mooi, maar er zitten wel grenzen aan."

Meer berichten