Logo hartvanzuidplas.nl
Tien inwoners zetten maandag een eigen fijnstofmeter in elkaar in 't Blok. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Tien inwoners zetten maandag een eigen fijnstofmeter in elkaar in 't Blok. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Burgerwetenschapsproject: met meten meer over fijnstof weten

  •   40 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - In amper 45 minuten hadden de tien deelnemers aan het eerste burgerwetenschapsproject 'm in elkaar: hun eigen fijnstofmeter. Het apparaat moet inzicht geven in de lokale luchtkwaliteit in Zuidplas.

"Dat ziet er best ingewikkeld uit", zegt voormalig raadslid Pieter Beeldman als hij de bijgeleverde handleiding bestudeert. Na wat stoeien met de onderdelen heeft de Moordrechtenaar ook zijn sensor paraat.
In totaal tien inwoners van Zuidplas bouwden in 't Blok in Nieuwerkerk een fijnstofmeter. Met het initiatief van het Duurzaamheidsplatform Zuidplas wordt de gemeente onderdeel van het groeiende netwerk van fijnstofsensoren in Nederland, dat ook door het RIVM wordt gebruikt om de luchtkwaliteit in Nederland in kaart te brengen. "Als de meters straks in werking zijn, kunnen we een beeld krijgen van de lokale luchtkwaliteit", reageert Jaap Reijm. "De luchtkwaliteit wordt nu wel gemeten, maar omdat hier geen grote meter staat, gaat dat altijd om gemiddelden."
Reijm is trekker van het initiatief. Hij werd 'getriggerd' door de grote hoeveelheid fijnstof die bij houtstook vrijkomt. Al googelend stuitte hij op dit project van burgerwetenschap. "Veel mensen hebben niet in de gaten dat een hele middag hout stoken gelijkstaat aan een colonne dieselvrachtwagens die door de wijk rijdt. Fijnstof veroorzaakt veel leed. Er overlijden mensen door en mensen raken ziek."
Tegelijkertijd was er weinig bekend over de luchtkwaliteit. Dat verandert, nu in Zuidplas verspreid over de vier dorpskernen metingen worden gedaan. De gegevens die opgehaald worden, worden gedeeld met luftdaten.info.
"Ik ben wel benieuwd wat het met de lucht doet als er straks met oud en nieuw veel vuurwerk wordt afgestoken", zegt burgermeter Johan Ottevanger uit Zevenhuizen. "En wat de invloed is van de A12."
Wethouder Jan Verbeek, die met het aansteken van een fijnstof-kerstballamp het startsein van het project gaf, hoopt op meer bewustwording. "Ik maak er zelf ook eentje voor het gemeentehuis."

Meer berichten