Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Erik van Leeuwen

Vestia mag sociale huur liberaliseren

  •   1323 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De zes betrokken gemeenten in het Vestia-dossier beraden zich volgende week op de te nemen vervolgstappen, nu de rechter hen in het ongelijk heeft gesteld. De uitspraak van de rechter betekent dat de noodlijdende woningcorporatie in de toekomst woningen uit het sociale segment mag liberaliseren.

Door Erik van Leeuwen

Zuidplas en vijf andere gemeenten met veel Vestia-woningen hadden de zaak aangespannen tegen de woningcorporatie. Zij vinden dat Vestia de plicht heeft om zich in eerste instantie te richten op zogenoemde DAEB-activiteiten: het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen en enkele andere maatschappelijke taken.

De weg naar de rechter is één van de twee sporen die de gemeenten volgen om Vestia te dwingen om zich aan de sociale zorgtaak te houden. Nu de rechter Zuidplas en haar partners op alle punten in het ongelijk heeft gesteld, is alle hoop gevestigd op Den Haag.

Drie woningcorporaties - Woonpartners Midden-Holland, Woonbron en Mozaïek Wonen - hebben interesse om het woningbezit van Vestia in Zuidplas (vooral Nieuwerkerk) over te nemen. Het gaat om ruim 2500 woningen. Probleem is dat de waarde van het bezit door de drie woningcorporaties enerzijds en Vestia anderzijds anders wordt ingeschat. In Zuidplas wordt de overdracht bemoeilijkt vanwege het relatief oude bestand.

De wethouders van de betrokken gemeenten hopen met een financiële handreiking vanuit Den Haag de financiële verschillen te overbruggen. Lukt dat niet, dan hebben de zes een groot probleem. In Zuidplas zullen dan elk jaar tientallen woningen aan de sociale sector worden onttrokken. "Dan lopen we leeg", aldus wethouder Jan Hordijk, die volgende week met zijn collega-wethouders besluit of zij hoger beroep instellen tegen de uitspraak van de rechter.

Meer berichten