Logo hartvanzuidplas.nl
Bij de rondleiding was een ruim 500 jaar oud skelet te bekijken, dat in Gouda is gevonden.
Bij de rondleiding was een ruim 500 jaar oud skelet te bekijken, dat in Gouda is gevonden.

Kilometers oude schatten in Moordrecht

  •   66 keer gelezen

Moordrecht – Je moet het weten te vinden, het Gouwedepot van het streekarchief in het Gouwepark in Moordrecht. Wat daar binnen te zien is, heeft ook lang verborgen gelegen, soms onder diepe lagen zand of klei. Zaterdag bestond het depot vijf jaar en opende het de deuren voor publiek.

Het Gouwedepot is onderdeel van het Streekarchief Midden-Holland. In verschillende kamers – elk met een afgestelde temperatuur en luchtvochtigheid – worden oude documenten en archeologische opgravingen uit de regio bewaard. De geschiedenis werd zaterdag tot leven gewekt door de figuur van de Franse keizer Napoleon, die voor aanvang van de eerste rondleiding vanuit de lift een van de kamers binnen stapte. Samen met hoofd beheer van het depot, Michael Lucassen, nam hij de geïnteresseerden mee de eerste kamer in. Op hoge kasten vol bruine mappen is daar de burgerlijke stand van alle bij het streekarchief aangesloten gemeenten te vinden. Ook van Waddinxveen en Zuidplas. "Die burgerlijke stand heb ik 200 jaar geleden ingevoerd", vertelde 'Napoleon'. Lucassen sloeg een oud boek open, waarin per ingeschreven gezin de namen, godsdienst en soms ook het beroep staan vermeld.
Nadat 'Napoleon' de groep met zijn rechterhand uitzwaaide – de linkerhand zat volledig in stijl in zijn overhemd – verplaatste de rondleiding zich naar de kamer met archeologische vondsten. Die komen vrijwel allemaal Gouda, maar vertellen ook veel over hoe het er in de rest van de regio aan toeging. Zo stond stadsarcheoloog Maarten Groenendijk bij een vitrine vol met flessen, enkele honderden jaren oud. "Het water in de Gouwe was destijds heel smerig. Water drinken was daarom voor de allerarmsten, de rijkere mensen dronken bier. Ook werden bootladingen met water uit Duitsland ingevoerd. We hebben ontzettend veel van dit soort flesjes in de regio gevonden. Toen er in de 18e en 19e eeuw riolering kwam, was invoeren niet meer nodig."

In het archief is twintig kilometer aan kasten en lades te vinden met regionale geschiedenis. "Zeker van Noord-Waddinxveen en Zuidplas hebben wij veel documenten liggen", vertelt Lucassen. "Als je elke dag met deze documenten werkt, verlies je soms het besef hoe bijzonder en mooi dit materiaal is. Maar wat wij hier in Moordrecht hebben liggen, is echt heel bijzonder." (David Zandbergen)

Meer berichten