Spanjers vroegste herinnering, verbonden aan zijn oude oma, is geen prettige, zo bleek vrijdagavond.
Spanjers vroegste herinnering, verbonden aan zijn oude oma, is geen prettige, zo bleek vrijdagavond.

Droge Spanjer herinnert zich geluk in Theater Swanla

Algemeen 370 keer gelezen

Zevenhuizen – Twee uur lang 'reden' vrijdag zo'n veertig bezoekers mee met acteur/presentator /schrijver Maarten Spanjer, bekend van onder andere 'Taxi', het eerste realityprogramma op de Nederlandse televisie. Op uitnodiging van bibliotheek De Groene Venen en boekhandel Burger las Spanjer in Theater Swanla voor uit eigen werk.

'Gewoon mezelf blijven', dat was volgens Spanjer het geheim achter het grote succes van 'Taxi'. Omdat hij als chauffeur na drie jaar te vaak werd herkend door mensen die een taxi bestelden, werd zijn rol overgenomen door andere mensen. 'Maar ik stond toch wel in de top één van beste Taxi-presentatoren', vond Spanjer.

Op zijn eigen droge manier, doorspekt met een dosis Amsterdamse humor, vertelde Spanjer over zijn ervaringen die langzaam vervormd zijn tot herinneringen. 'Geluk is een herinnering' is dan ook de titel van zijn meest recente boek. Veel bekende Nederlanders uit zijn netwerk passeerden tijdens de lezing de revue: Rijk de Gooijer, Felix Meurders, Robert Jensen, Ko van Dijk, Jeroen Krabbé. De één bracht het er wat positiever vanaf dan de ander in Spanjers' herinneringen.

Ook deelde hij herinneringen over zijn familie, zoals de wandelingen die hij als kind met zijn vader maakte over het Waterlooplein. En de uitspraak van zijn chique tante die over zijn ome Daan zei dat 'hij het hoofd er ook wel voor had', nadat hij in de Tweede Wereldoorlog door een verdwaalde Duitse kogel in het hoofd was getroffen.

Als kind woonde Spanjer in een gezin dat het niet breed had. Hij omschrijft de sfeer van de jaren 50 en 60 in Amsterdam, waar hij opgroeide in een huisje 'zo klein, dat moeder de pannenkoeken op hun kant moest bakken'. Spanjers vroegste herinnering is geen prettige: de lucht die onder de jurk van zijn oude oma vandaan kwam, toen hij als jochie met een houten speelgoedauto te dicht bij haar in de buurt kwam. Een foto hiervan siert de cover van zijn nieuwe boek. (Paul Meester)