Logo hartvanzuidplas.nl
Burgemeester Han Weber sprak zijn bewondering uit voor de vitaliteit van de eeuweling. (foto: Gerrie Visser)
Burgemeester Han Weber sprak zijn bewondering uit voor de vitaliteit van de eeuweling. (foto: Gerrie Visser)

Elke week een haring voor 'koningin van de Vikingrade'

  •   90 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Op een receptie met 75 genodigden heeft de Nieuwerkerkse Emmy Eberwijn-Kuijk dinsdag 3 december haar honderdste verjaardag gevierd. Burgemeester Han Weber kwam haar namens de gemeente Zuidplas feliciteren. Hij sprak zijn bewondering uit voor de vitaliteit van de eeuweling. De 'koningin van de Vikingrade', zoals buurtbewoners haar noemen, hoorde zijn lovende woorden met een brede lach aan.

Emmy Eberwijn-Kuijk werd in Haarlem geboren en had nog een broertje. Zelf heeft ze twee kinderen - een dochter en een zoon - vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Ze is 52 jaar gehuwd geweest. Haar man was bedrijfsleider bij een levensmiddelenbedrijf. Sinds 1970 woont zij in Nieuwerkerk.

In haar jeugd mocht de nu 100-jarige niet verder leren; op 13-jarige leeftijd moest ze gaan werken in de slagerij van haar vader. In haar huwelijk was zij er voor haar gezin en pakte ze allerlei klusjes in huis aan, zoals schilderen, witten en behangen. Lachend vertelt haar dochter: "Op haar negentigste stond ze nog op de ladder te witten."

Maar dat was niet het enige. De eeuweling vertelt: "Ik ben ook acht jaar lang mantelzorger voor mijn moeder geweest en daarna tien jaar lang mantelzorger voor mijn man. Nadat hij was overleden, was het moeilijk de draad van een normaal leven weer op te pakken. Ik besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten en ben gaan volksdansen, heb filmmiddagen georganiseerd en verricht, ook nu nog, studie voor een bijbelkring. Ik ben doopsgezind en mijn man was christelijk gereformeerd. Je zou dan zeggen 'twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen'. Maar daar was bij ons totaal geen sprake van."

Eberwijn heeft de opkomst van veel dingen meegemaakt, zoals de auto, televisie, computer en smartphone. Haar dochter, die nu mantelzorger voor haar moeder is, vertelt: "Twee jaar geleden deed ze nog spelletjes op de computer, maar dat lukt nu niet meer." De honderdjarige kan geen uitsluitsel geven over het geheim van een lang leven: "Ik heb altijd dingen gegeten, waarvan men nu zegt dat ze niet goed zijn. Ook eet ik elke week een haring." (Cees Visser)

Meer berichten