Dani Hoogendoorn speelde in de tweede helft ijzersterk tegen Jim Snel. (foto: Matthijs de Jong)

CKV Nieuwerkerk is de ploeg van de comeback

Algemeen 550 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel - CKV Nieuwerkerk beheerst dit seizoen als geen ander de kunst om terug te komen van een achterstand. Ook zaterdag tegen AW/DTW uit Amsterdam boog de ploeg van trainer/coach Leon Simons een nadelige marge bij rust (13-16) om in een 29-25 zege. Met zes punten uit vier duels heeft Nieuwerkerk zich gemeld aan de top van de hoofdklasse.

Door Erik van Leeuwen

En weer lukte het de meester van de comeback om uit geslagen positie terug te komen. Toen AW/DTW via zijn uitblinker Jim Snel vlak voor rust een gat sloeg van drie doelpunten (13-16) wist de thuisploeg dat het in de tweede helft anders en vooral ook beter moest. "Dat je dat dan ook kan bewerkstelligen, vind ik knap", reageerde Simons. "De kracht van ons is om in een wedstrijd tactisch veranderingen door te voeren, waardoor het tij keert. Het bedenken is één, maar het ook uitvoeren is twee. En vergeet niet dat deze ploeg heel jong is en relatief weinig ervaring heeft op dit niveau."
Simons gebruikte na afloop van de tweede thuiszege het woord 'leergierig' voor zijn spelers. "Ze slurpen alle informatie op. Het lerend vermogen is groot. Er zit een goede dynamiek in deze groep. Ze hebben zo veel lol en plezier samen. Ze dollen, maar botsen ook met elkaar óf met ons als staf. Dat vind ik mooi. Ik slikte vroeger ook niet alles als zoete koek."

De leergierige groep gecombineerd met twee nuchtere trainers – naast Simons staat de al even ervaren Jan van Essen – maakt sporthal De Kleine Vink tot ideale broedplaats. "Ik voel bij iedereen de drang om beter te worden. Dat is de weg naar het succes."

Simons laat zich dan ook niet afleiden door de stand op de ranglijst. "Pas na acht wedstrijden gaan we de balans opmaken en een doelstelling formuleren."
Voor die tijd laat hij elke vraag over eventuele plaatsing voor de play-offs links liggen. De eerstvolgende wedstrijd telt. "Nu focussen we ons op HKC."

Dat de supporters op zaterdag 21 december met de benenwagen naar het uitduel met KCC gaan, neemt hij dan ook ter kennisgeving aan. Eerst HKC dus. "Met welk vervoer wij naar KCC gaan is pas volgende week aan de orde." Of dat de fiets wordt, de trein of een ander alternatief vervoermiddel is dus niet duidelijk. Wel duidelijk is dat Nieuwerkerk het vermogen heeft om zijn spel aan te passen in een wedstrijd. Tegen AW/DTW gooide de thuisploeg in verdedigend opzicht er een schepje bovenop na rust. Babette Blok nam de bewaking van Rosalie Stone, voor rust driemaal trefzeker, over. Stone kwam niet meer tot scoren. Dani Hoogendoorn hield Jim Snel, in de eerste helft een plaag, in bedwang. Het zorgde er mede voor dat de Amsterdamse aanvalsmachine aan het haperen sloeg. De bezoekers maakten nog maar negen treffers. Ook op offensief gebied verbeterde Nieuwerkerk zich. Miriam Swart liet zich gelden door in een kort tijdsbestek de 21-20 en 22-20 te maken. Even later maakte Blok zelfs de 23-20. AW/DTW, dat 18-20 voorstond, gaf zich echter nog niet gewonnen. Het kwam terug tot 23-22 en ook bij 25-23 was de hoofdstedelijke formatie nog in de race. De genadeslag werd gegeven door Jop Brouwer en Mats Rodenburg (27-23).