De aanleiding voor de strafschop van Nieuwerkerk: Wayne van den Burg wordt van achteren aangetikt.
De aanleiding voor de strafschop van Nieuwerkerk: Wayne van den Burg wordt van achteren aangetikt.

Mooi kerstrapport voor vv Nieuwerkerk

Sport 328 keer gelezen

VOETBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – Een periode op zak en een tweede plaats in het klassement, op korte afstand van de koploper. Nieuwerkerk, dat zaterdag in Krimpen aan de Lek Dilettant met 0-1 versloeg, heeft een kerstrapport om mee thuis te komen.

Door Erik van Leeuwen

Het was nogal wat: de stap van Nieuwerkerk om de zondag vaarwel te zeggen. De consequentie was dat op zaterdag onderaan de ladder begonnen moest worden. Het 'project Z(aterdag)' is inmiddels aardig op dreef. Vorig seizoen promoveerde Nieuwerkerk naar de derde klasse, waar het zich meer dan uitstekend manifesteert. "We bouwen rustig door", zei trainer Ron Luijten na de winst op Dilettant. Bij de kerstborrel zaterdagavond maakte de club bekend dat de trainer nog een jaar langer aan Nieuwerkerk verbonden zal zijn. Tot grote vreugde van beide partijen. "Er is nog heel veel rek", denkt Luijten. "Nieuwerkerk heeft een enorme potentie. Het is voor mij een geweldige uitdaging om dit elftal door te ontwikkelen."

Doel daarbij is een Nieuwerkerks gezicht te houden. Als straks over een maand of twee, drie de spelerscarrousel begint te draaien, zal Nieuwerkerk zich voor versterkingen alleen maar richten op spelers met een rood-zwart verleden.

Om die spelers warm te maken voor de volgende fase van 'Project Z' zal het meehelpen als Nieuwerkerk dit seizoen opnieuw promoveert. Hoewel de tweede positie de ploeg van Luijten kampioenskandidaat maakt, vermijdt de oefenmeester elke vraag daarover nog steeds vakkundig. "Onze doelstelling is het om het na de winterstop nog beter te doen dan ervoor", reageerde hij 'tactisch'. "Wat voegt het toe als ik roep dat we kampioen willen worden? Niets toch?"

Luijten is liever bezig om zijn elftal beter te maken. Over zijn verdediging kan hij dik tevreden zijn. In welke formatie hij achterin ook speelt - tegen Dilettant speelde hij voor het eerste met de laatste lijn Bart Meeske, Menno Homan, Maurice Treffers en Kevin Kamerbeek – de defensie is de meest stabiele linie.

Dat komt goed van pas als de zo geroemde aanvalsmachine even wat minder draait dan aan het begin van het seizoen. Tegen Dilettant moest Nieuwerkerk wel heel veel moeite doen en kansen creëren om uiteindelijk aan één goal te komen. Na een overtreding van Wayne van den Burg tekende Remco Langerveld na 35 minuten vanaf elf meter voor het enige doelpunt. Luijten: "Tegenstanders weten ook dat we met vier aanvallers spelen. Dat komt wel weer goed. Iedereen dacht ook dat we na het winnen van de eerste periodetitel zouden wegzakken. Dat is dus niet gebeurd."