Logo hartvanzuidplas.nl
Sommige Lugthartjes hebben een speciale techniek ontwikkeld. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Sommige Lugthartjes hebben een speciale techniek ontwikkeld. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Een duik is nog echt een duik op nieuwjaarsdag in Moordrecht

  •   237 keer gelezen

Moordrecht – In Moordrecht is een nieuwjaarsduik nog écht een duik. Voor de twintigste keer vierde de familie Lugthart aan de Westringdijk het nieuwe jaar met een frisse duik in de Ringvaart. Mét oliebollen en glühwein.

"Ik zal de sauna vast aanzetten", zegt Anneke Lugthart (73) een kwartier voordat de duikers te water gaan. Op het afgesproken tijdstip op nieuwjaarsdag, als in Scheveningen duizenden mensen de Noordzee inlopen, staan vijftien Moordrechtse fanatiekelingen – de jongste 8, de oudste 73 - klaar. Op 1 januari 1999 was de eerste nieuwjaarsduik aan de Westringdijk. "We wilden graag naar de nieuwjaarsduik in Scheveningen, maar het kwam er steeds niet van. Je bent een halve dag weg en daar hadden we ook geen trek in. 'Waarom doen we het niet hier', heb ik toen gezegd. Het zwembad ligt voor de deur. Zomers zwemmen we ook wel eens in de Ringvaart", vertelt Peter Lugthart (73).

Zijn zoons Ed en Max waren wel te porren voor het idee. "De eerste keer waren we met zijn drieën", weet Ed nog. "Maar langzamerhand kwamen er meer bij. Ons record staat op 22. Vandaag zijn we met vijftien. Prima, hoor. We zitten niet te wachten op grote massa's."
Los van het koude water stonden de Lugthartjes in het verleden nogal voor uitdagingen. "We hebben hier met wind en sneeuw gestaan. Dat was geen pretje", zegt Ed lachend. Zijn vader: "In 2000 lag er bijna tien centimeter ijs. Toen hebben we een wak moeten zagen van één bij twee meter. Eén voor één lieten wij er ons in zakken." Ed heeft volgens broer Max in al die jaren een speciale techniek ontwikkeld. "Als hij duikt draait zijn lichaam in de lucht al naar het trappetje van de steiger."
Eds zoon Tyn (14) heeft ook een eigen techniek, zo blijkt. Hij springt van de steiger naar het trappetje. Ed: "Maar bij ons gaat iedereen wel kopje onder."
Er is een kans dat de familietraditie verloren gaat, want zijn pa en ma Lugthart gaan dit jaar verhuizen naar een appartement. "Maar wel aan de Ringvaart. Ook daar kunnen we te water."

Meer berichten