Alles routes van de Snertwandeltocht gingen langs de Molenviergang. (tekst en foto: Pepijn de Groot)
Alles routes van de Snertwandeltocht gingen langs de Molenviergang. (tekst en foto: Pepijn de Groot) Foto: pepijn de Groot

Leger wandelaars in Rottemeren

Algemeen 75 jaar vrijheid 447 keer gelezen

Zevenhuizen – Er stond file van de Middelweg tot de roeibaan, zó veel mensen wilden dit weekend de zesde Snertwandeltocht van de Zevenhuizensche IJsclub lopen. Op zaterdag 4 januari liepen er in totaal 2878 wandelaars door de Rottemeren – voor goede voornemens, voor een geschiedenisles over 75 Jaar Vrijheid of gewoon voor een frisse neus. Daarmee werd het aantal van 1600 deelnemers vorig jaar ruim overschreden.

Op het moment dat Jan Verbeek de Snertwandeltocht aftrapt, branden de straatlantaarns nog. Bij de Willem-Alexander Baan is het zaterdagochtend vroeg zes graden, bewolkt, winderig. "Het is prachtig weer, wat wil je nog meer?", rijmt de sportwethouder. Met Verbeeks startschot begint niet alleen de zesde Snertwandeltocht Rottemeren van de Zevenhuizensche IJsclub; het luidt ook 2020 in als het jaar waarin 75 Jaar Vrijheid wordt herdacht.

Snert is dus niet het enige stukje geschiedenis dat bij de wandeltocht centraal staat. Bij het startpunt op de roeibaan, maar ook langs de route wordt – als de wandelaar dat wil – stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog. Er rijden oorlogsvoertuigen rond, iedereen kan zijn/haar kennis van oorlog en vrijheid opvijzelen bij de tentoonstelling over jachthuis Jolly Duck (in een drassige legertent bij de Roerdomp) of door de informatiekastjes bij het Koornmolengat te bestuderen.

"Als je het doet, moet je het goed doen", zegt Marina Veerman, voorzitter van de IJsclub, tussen het bellen met betrokken partijen en vrijwilligers door. Ze heeft het er druk mee. Als evenement is de Snertwandeltocht gaandeweg fors gegroeid – de eerste editie, in 2015, trok 98 wandelaars. Nu staat er file op de Slingerkade vanwege aanloop uit alle windstreken. "De wandeltocht bedachten we omdat er tegenwoordig minder vaak natuurijs is. Als natuurijsvereniging wil je dan niet onzichtbaar worden. Nu brengen we ijs en wandelen samen: onderweg kun je ook stempels halen en koek & zopie. Schaatsen en wandelen zijn qua sfeer eigenlijk bijna hetzelfde."

Het is maar goed dat schaats- en wandelweer dit keer niet samenvallen – nu dient de schaatsbaan in de Hennipgaarde als parkeerplaats. Veerman is trots dat de snertwandeltocht veel volk trekt. "Het is een manier om dit gebied te laten zien. Dit klinkt misschien raar, maar als ijsliefhebber denk ik: de Rotte heeft ons veel gegeven en zo doen we iets terug voor de Rotte." Welk van de vijf routes (van 7 tot 26 kilometer) wandelaars ook lopen, ze krijgen sowieso een historisch visitekaartje van de Rottemeren gepresenteerd: op weg naar de Molenviergang blaast de wind de geur van spruitenoogst het Koornmolengat in. Inmiddels laat de zon zich ook vaker zien.

Terwijl de militaire operatie van inschrijven en starten bij de roeibaan voortduurt, finishen de vroege vogels al. Björn van den Bulk en Danielle van Leeuwen uit Moerkapelle hebben de zeven kilometer zo snel afgelegd dat de tweede stempelpost nog niet geïnstalleerd was. "Het was een spontaan idee om mee te lopen, maar ik vind het wel een goed begin van het jaar", zegt Van Leeuwen. Of zij onderweg iets hebben opgestoken, dankzij de geschiedenislessen op de route? Björn lacht: "Ja, dat Zevenhuizen-Moerkapelle ooit een treinstation had! Nu is een busverbinding al te veel moeite."