Logo hartvanzuidplas.nl
Jo Veldhuizen was de eerste honderdjarige in 2020 die de burgemeester op bezoek kreeg. (foto: Erik van Leeuwen)
Jo Veldhuizen was de eerste honderdjarige in 2020 die de burgemeester op bezoek kreeg. (foto: Erik van Leeuwen)

Honderdjarige moest bruiloft uitstellen vanwege Duitse inval

  •   89 keer gelezen

Moerkapelle – Johanna Veldhuizen-Teekens bereikte dinsdag 7 januari de leeftijd van 100 jaar. Burgemeester Han Weber bezocht de eeuweling maandag in zorgcentrum Beth-San waar ze sinds tien jaar woont.

Daar trof hij een huis (tweekamerappartement) vol familie aan. "Ik heb een grote familie. Hoe groot? Oh, de tel ben ik allang kwijtgeraakt", aldus de bijna jarige, die van jongs af aan 'Jo' wordt genoemd. "Mijn vriendinnen zijn daar vroeger mee begonnen."

Ze leerde haar man kennen toen ze in Waddinxveen woonde, waar ze opgroeide. Op haar twintigste trouwden ze. Dat had nog wat voeten in de aarde, want de trouwdag stond gepland op 10 mei 1940. Juist die dag werd Nederland aangevallen door de legers van het Duitse nazi-regime. "Onder die omstandigheden konden we natuurlijk niet trouwen."
Een kleine maand later, op 6 juni, traden de twee alsnog in het huwelijk. Ze kregen zeven kinderen. "Mijn man had een kaashandel in Bodegraven en was daar erg druk mee. Ik bracht de kinderen groot." Intussen heeft ze 22 kleinkinderen en 27 achterkleinkinderen. (Erik van Leeuwen)

Meer berichten