De Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in januari. De gemeente is met de eigenaar op zoek naar een nieuwe ontwikkelaar. (foto: Judith Rikken)
De Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in januari. De gemeente is met de eigenaar op zoek naar een nieuwe ontwikkelaar. (foto: Judith Rikken)

Impasse Nieuwerkerkse Geertruidahoeve duurt voort

Algemeen 678 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - De landelijke erfgoedvereniging Heemschut vreest voor het voortbestaan van het in verval geraakte rijksmonument Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk. Gemeente Zuidplas heeft bevestigd dat een projectontwikkelaar die in de monumentale boerderij wooneenheden voor dementerende ouderen wilde maken, zich kort voor de kerstdagen heeft teruggetrokken. Het verval van de Geertruidahoeve gaat intussen door.

Heemschut schetst op haar website de recente historie van het pand. Toen de huidige eigenaar de boerderij kocht, was die volgens de erfgoedvereniging nog in goed onderhouden staat. Gestart werd met een restauratie, die echter stagneerde, waarna Heemschut ruim vier jaar geleden bij de gemeente Zuidplas aan de bel trok.
De gemeente oordeelde dat handhaving niet zinvol was, aangezien de eigenaar 'door een optelsom van factoren' niet beschikte over de financiële middelen om het verval een halt toe te roepen. Geen acceptabel excuus volgens de geldende Erfgoedwet, meent Heemschut.
De gemeente maakte wel een afspraak met de eigenaar om tot een oplossing te komen. Toen resultaat uitbleef, trok de Historische Vereniging Nieuwerkerk in februari 2017 aan de bel. Zij stelde als maatregel tegen 'ernstige verwaarlozing' voor een last onder dwangsom uit te vaardigen zodat er ingegrepen kon worden. De gemeente zag daar van af.
In mei 2017 kaartte Heemschut de zaak aan bij de Provinciale Inspectie. Hierop droeg de gemeenteraad van Zuidplas het college met een motie op om handhavend op te treden om het verval te doen stoppen. Onder druk van boetes timmerde de eigenaar vijf maanden later de ramen van het monument dicht en werden grote zeilen op het dak gelegd. Experts waren daar volgens Heemschut niet blij mee: het plastic houdt wel regen tegen, maar in het jarenlang door vocht verzadigde pand zou het plastic het vocht binnenhouden waardoor houtwerk sneller zou gaan rotten.
Ruim een jaar geleden deelde wethouder Jan Hordijk de gemeenteraad mee dat het college met de eigenaar werkte aan een plan voor restauratie en herbestemming. In de boerderij zouden 29 wooneenheden voor zorg aan dementerende ouderen komen. Vorige maand bleek dat de projectontwikkelaar zich had teruggetrokken. Heemschut schrijft op haar website met lede ogen aan te zien dat het geheel in een impasse blijft. "Als er niet snel wordt ingegrepen, zal een belangrijk monument op termijn verdwijnen, wat een verarming betekent van het rijksmonumentale beschermde erfgoed."