Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Pixabay
Vuurwerkverbod

Burgemeester Weber voor landelijk vuurwerkverbod

  •   88 keer gelezen

Zuidplas - Burgemeester Han Weber hoopt op een landelijk verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat zei hij donderdag in het gemeentehuis bij een presentatie van de veiligheidscijfers over 2019. Hij verwees naar de vernielingen die afgelopen jaarwisseling met vuurwerk werden aangericht bij het Nieuwerkerkse winkelcentrum Dorrestein en aan bushokjes in Moordrecht.

"De traditie van vuurwerk afsteken op oudejaarsavond is verworden tot een traditie van ordeloosheid en anarchie", vindt Weber. "Ik wil terug naar de traditie van feestelijkheid, zoals ik die ken uit mijn jeugd, en daarvoor is het nu nodig om te komen met een landelijk vuurwerkverbod op het gebruik van dit soort consumentenvuurwerk."

Hij realiseert zich dat met zo'n verbod de problemen niet meteen uit de wereld zijn: "Hoewel de handhaving er wel makkelijker op wordt, is onze capaciteit om het verbod echt goed te handhaven niet groot genoeg. Het gaat me ook vooral om normstelling: dat we als samenleving zeggen 'genoeg is genoeg, zo doen we het niet meer'.

Een gemeentelijk verbod ziet hij niet zitten: "Wil het effect hebben, dan moet iedereen meedoen. Als het vuurwerk in de buurt wel gewoon verkocht mag worden, dan wordt de handhaving nog lastiger." Overigens heeft de gemeente Rotterdam al besloten tot een algeheel vuurwerkverbod in de stad. Burgemeester Nieuwenhuis van buurgemeente Waddinxveen hoopt net als Weber op een landelijk verbod, en in het geval dat dat er - ondanks een meerderheid daarvoor in de Tweede Kamer - toch niet zou komen, op een samenwerking tussen de gemeenten in het Groene Hart.

Het is nog onduidelijk welk vuurwerk precies onder een landelijk verbod zou moeten vallen. Wat burgemeester Han Weber betreft kan dat beginnen met knalvuurwerk en vuurpijlen ('Omdat daar de meeste problemen mee zijn") en mogen inwoners van Zuidplas nog best met hun buren in de straat van potten siervuurwerk genieten. "Tenzij handhaving anders bepaalt."

Met de gemeenteraad gaat Weber graag het 'interessante gesprek' aan over hoe oud en nieuw bij een verbod op (vormen van) consumentenvuurwerk toch feestelijk kan worden gevierd in Zuidplas. "Want daar hangt voor de gemeente natuurlijk wel een prijskaartje aan."

Mochten er toch niet voldoende stemmen opgaan voor een landelijk verbod, dan pleit Weber voor het instellen van vuurwerkvrije zones, áls daarvoor een wens of draagvlak bij inwoners is. "Ik kan me zo voorstellen dat we die zones dan instellen rond zorgcentra en een winkelcentrum als Dorrestein." Eerder kwamen dergelijke zones niet van de grond, vanwege de lastige handhaafbaarheid. Het gebrek aan capaciteit om op naleving van het verbod toe te zien, is volgens Weber niet veranderd. "Maar de maatschappelijke context wel."

Meer berichten