Logo hartvanzuidplas.nl
Wethouder Jan Hordijk ging niet mee in de roep van omwonenden om nog eens te kijken naar de 'massaliteit' van het nieuwe gebouw.
Wethouder Jan Hordijk ging niet mee in de roep van omwonenden om nog eens te kijken naar de 'massaliteit' van het nieuwe gebouw.

Laatste keer parkeerplekken tellen rond winkelcentrum Dorrestein

  •   229 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – De gemeente voert nog één keer een uitgebreide parkeerdrukmeting uit in het gebied rond winkelcentrum Dorrestein. Daarmee komt zij tegemoet aan de wens van omwonenden en winkeliers, die grote zorgen hebben over de gevolgen van de komst van gezondheidscentrum De Twee Gebroeders op de locatie van het voormalige Rabobank-gebouw.

Door Erik van Leeuwen

Het plan voor De Twee Gebroeders voorziet in een gezondheidscentrum en 42 appartementen. Eerder had discounter Lidl plannen om zich te vestigen in Dorrestein, wat stuitte op groot verzet van omwonenden en ook de partijen in de raad. Voor een gezondheidscentrum krijgt het college nu wel de handen op elkaar; de inhoud van de plannen kan echter rekenen op forse kritiek vanuit verschillende hoeken.

Dat uitte zich in 33 zienswijzen op het voorlopige bestemmingsplan. Vijf sprekers lichtten hun standpunt vorige week verder toe bij de commissie Ruimtelijke Plannen, die moet beoordelen of het plan naar de gemeenteraad kan.

De zorgen van de omwonenden en winkeliers hebben betrekking op het parkeren in het gebied en de overlast die zij verwachten te gaan krijgen door de omvang van het nieuwe gebouw. "Het wordt twee keer zo groot als dit gemeentehuis, om maar een beeld te schetsen", zei Peter Pauli als woordvoerder van de Initiatiefgroep Dorrestein. Het gebouw is volgens omwonenden veel te massaal. "Drie lagen vind ik het maximum", aldus Simone Matarazzi.

Volgens bewoner Peter Lamers, voormalig wethouder van Rotterdam, doet het gebouw het dorpse karakter dat het college nastreeft, geweld aan. "Dit is een stedelijke ontwikkeling. Hiervoor ben ik niet naar Nieuwerkerk verhuisd."

Parkeernorm
De omwonenden voorzien grote problemen met het parkeren. Dat is volgens hen nu al een probleem. 's Avonds kunnen zij niet altijd hun auto kwijt. Volgens de gemeente blijkt uit cijfers dat ook met de komst van De Twee Gebroeders de gehanteerde parkeernorm wordt gehaald. Omwonenden waren echter niet overtuigd door de parkeerdrukmetingen. Die zouden niet op piekmomenten zijn gedaan. Dat bestreed projectleider Karel Smits. "In overleg met de initiatiefgroep is gekozen voor maatgevende momenten. Daaruit bleek de parkeerdruk maximaal negentig procent."

Ook de winkeliers van Dorrestein vrezen parkeerproblemen rond het winkelcentrum en omzetverlies als alle parkeerplaatsen zijn bezet. "Er staat een mooi winkelcentrum, laten we dat houden zo", liet bakker Jacques Ammerlaan weten.

De commissieleden bleken gevoelig voor de zorgen. "Dit moeten we goed regelen, anders houden we er eeuwig last van", zei Jos Wiegman (VVD), die terug in de geschiedenis ging. "Bij winkelcentrum Reigerhof moesten we op een gegeven moment het Raadhuisplein als parkeerplaats gaan gebruiken."

"Nog één goede parkeerdrukmeting en dan is het klaar", sprak Paul van Drenth (NEZ). Wethouder Jan Hordijk vond na alle geluiden te hebben gehoord een laatste parkeertelling op zijn plaats. Hij ging niet mee in de roep om nog eens te kijken naar de 'massaliteit' van het gebouw. "We zijn al van zes naar vier lagen gegaan. Minder is financieel niet haalbaar."

Frans Klovert (D66) stelde voor nog eens te kijken naar de bovenste woonlaag. "Kan die niet in een piramidevorm gebouwd worden of hoger aan de kant van het winkelcentrum, en dan aflopend?"
Hordijk zei zich ervan bewust te zijn dat hij niet iedereen 'blij kan maken'. "Het is een mooi plan. Ik ben ervan overtuigd dat de functie, een gezondheidscentrum en appartementen om te wonen, een prachtige aanvulling is voor de wijk. Bij alle ruimtelijke plannen blijft het een belangenafweging."

Meer berichten