Logo hartvanzuidplas.nl
Van het bedrag dat de crowdfundingactie opbracht, kan Nijs terug naar Orlando voor verdere behandeling.
Van het bedrag dat de crowdfundingactie opbracht, kan Nijs terug naar Orlando voor verdere behandeling.

'We hopen dat Nijs zijn oude niveau weer aantikt'

  •   455 keer gelezen

Moerkapelle - Van 5 euro tot 2500 euro en alles daartussenin, doneerden ruim 700 gulle gevers een jaar geleden om de Moerkapelse Nijs te helpen herstellen van de verregaande gevolgen van een val van de trap. Zijn ouders Dënis van der Heijden en Annelien Roos zijn er nog altijd dankbaar voor.

Door Judith Rikken

In het Moerkapelse gezin met drie jonge kinderen staat al ruim twee jaar ongeveer alles in het teken van het hersenletsel dat middelste zoon Nijs (8) heeft overgehouden aan de aanvallen van hemiplegische migraine, waaraan hij lijdt na een val van de trap. Neurologische uitvalsverschijnselen en epileptische aanvallen zorgen ervoor dat hij sindsdien intensieve zorg en begeleiding nodig heeft.

Inmiddels rijden zijn ouders dagelijks heen en weer naar een school voor speciaal onderwijs in Den Haag, waar de voormalige Reigerbos-leerling Nijs nu naartoe gaat. Met hoge verwachtingen vertrokken vader, moeder en Nijs een jaar geleden naar Amerika, voor een behandeling in het Plasticity Brain Center in Orlando. Van der Heijden en Roos zamelden er via een crowdfundingactie ruim 24.000 euro voor in. Hun grootste wens: Nijs weer 'papa' en 'mama' horen zeggen.

90 tegenover 4000
"In en na Amerika heeft Nijs een enorm versneld herstel laten zien", vertelt zijn moeder een jaar na de behandeling. "Al in Orlando zei hij 'mama' en niet lang daarna ook 'papa'. Sinds een half jaar maakt ook zijn spraak opnieuw een grote ontwikkeling door. In de kerstvakantie hebben we het aantal woorden dat hij gebruikt geteld en vastgesteld dat dat er negentig waren. Nu lijken er zo'n twee tot drie nieuwe woorden per dag bij te komen. In het algemeen is Nijs van een boos en gefrustreerd jongetje dat de wereld om hem heen niet begreep en geen prikkels kon verdragen, nu een jongetje dat ook ontspannen en rustig kan zijn." Ter vergelijking: een leeftijdsgenootje heeft een vocabulaire van 4000 woorden. 

Of Nijs volledig zal herstellen is de vraag. "Er is niemand die bekend is met de enorme achteruitgang in functioneren die Nijs na zijn laatste grote migraineaanval heeft laten zien, dus er is geen vergelijkingsmateriaal. Alle vooruitgang is meegenomen en we hopen dat 'ie zijn oude niveau weer gaat aantikken."

Meer berichten