Moerkapelle in actie tegen kampioenskandidaat Bergambacht. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)
Moerkapelle in actie tegen kampioenskandidaat Bergambacht. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Stabiel Moerkapelle favoriet tegen Moordrecht

Sport 309 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht – Met Moordrecht-Moerkapelle staat zaterdag de eerste Zuidplas-derby van dit seizoen op het programma. Op basis van de ranglijst beginnen de gasten op sportpark 't Lage als favoriet aan de gemeentelijke tweestrijd, al wil trainer Martijn Peters daar niets van weten.

Het verschil op de ranglijst is zeven plaatsen en twaalf punten in het voordeel van Moerkapelle. Waar Moordrecht haar best doet om de laatste plaats te ontlopen, aast Moerkapelle op een stuntje bovenin het klassement. Dat Peters zijn ploeg niet als de uitgesproken favoriet ziet, heeft er volgens hem mee te maken dat beide ploegen na de winterstop opnieuw beginnen. "Het is altijd maar de vraag hoe je de winterstop uitkomt. Eén ding weet ik wel: Moordrecht zal gebrand zijn om tegen ons een goed resultaat neer te zetten."

Vorig seizoen won Moerkapelle, nadat het eerste duel in Moerkapelle op 1-1 was geëindigd, met 0-3 in Moordrecht. "Dat was een rare wedstrijd en dat zijn derby's vaak. Daardoor kun je op voorhand geen favoriet aanwijzen."

Moerkapelle heeft volgens Peters een rustige voorbereiding achter de rug. Er werd één oefenwedstrijd gespeeld én verloren (0-1 tegen Rohda'76), maar vooral aan het teamgevoel gewerkt. "We zijn op trainingskamp geweest in Valkenswaard. Dat hadden de jongens zelf georganiseerd. We hebben daar niet getraind, wel allerlei activiteiten gedaan, zoals paintballen, bowlen en een middagje highlandgames. Dat was wel geinig. Er waren allemaal spelletjes uit de Middeleeuwen. Kogelstoten, pijl en boog schieten en met een bijl gooien."

Zwijnenstal
De selectie van Moerkapelle bleek vooral opvallend handig met het biervat sjouwen. Peters: "Er zat wel water in, hoor. We hebben ons keurig gedragen. Je hoort wel eens van die verhalen dat kamers en huisjes als zwijnenstallen worden achtergelaten. Dat zal bij ons niet gebeuren."

Moordrecht speelde in aanloop naar de tweede competitiehelft een oefenwedstrijd zaterdag tegen FC Perkouw. De zaterdagderdeklasser, met Moordrechtenaar Mark van der Laan in de gelederen, won met 1-5. "Het eerste half uur was goed", constateerde trainer Glenn Telusa. "Daarna zakten we weg en kon Perkouw uitlopen." Glenn Pelomonia maakte de 1-0. Hij keerde terug na een lange afwezigheid, datzelfde gold voor Diego Sohailet. "Met Glenn en Diego zitten we weer ruimer in de spelers", reageerde Telusa, die tegen Perkouw nog niet kon beschikken over doelman Davey van den Berg. "Ik hoop dat hij zaterdag gaat redden. Hij staat wel al op het trainingsveld." Tegen Perkouw verdedigde Jeroen Muilwijk het doel. Binnen een paar weken wordt er op sportpark 't Lage meer duidelijk over de positie van Telusa. Trainer en club voerden onlangs een eerste gesprek. "Dat was een soort evaluatie van de eerste competitiehelft."

De eerste competitiehelft van Moordrecht verliep moeizaam en het bestuur besloot Bobby Leiwakabessy aan de technische staf toe te voegen. "In de hoop dat de trainingsopkomst beter zou worden", aldus Telusa. "Dat blijft lastig. We hebben gemiddeld tien, elf man. Dat is te weinig om wedstrijdgericht te trainen. Er zit nog veel rek in deze groep, maar de selectie is erg krap."

Telusa heeft bij zijn ploeg nog geen derbyspanning gezien. "Ik heb niet het idee dat de wedstrijd tegen Moerkapelle zo vreselijk leeft. Misschien komt dat nog."