Bijna honderd voertuigen werden door motoragenten naar de Logistiekweg gedirigeerd.
Bijna honderd voertuigen werden door motoragenten naar de Logistiekweg gedirigeerd. Foto: Nicole Lamers

Vijftien auto's ingevorderd en duizenden euro's schuld geïnd langs A12

Algemeen 342 keer gelezen

Waddinxveen/Zuidplas - Bij een grootscheepse controle door de politie en instanties als de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Belastingdienst, zijn donderdag 16 januari 97 voertuigen gecontroleerd. De voertuigen werden door motoragenten van de A12 geplukt en naar een terrein aan de Logistiekweg in Waddinxveen geloodst waar diverse zaken werden gecontroleerd.

Door Nicole Lamers

Er werden 38 bekeuringen uitgeschreven waarvan de meeste voor het rijden zonder rijbewijs of waarbij iets mis was met de banden of de verlichting van de auto. Twee personen zijn aangehouden, van wie er één nog een gevangenisstraf moet uitzitten en één die niet voldeed aan de uitlevering van drugs.

De politie heeft één wapen in beslag genomen en één bestuurder heeft de rekening betaald van een tankstation waar hij was weggereden zonder te betalen. Ook zijn boetes geïnd die nog niet betaald waren, waarvan de hoogste 1586 euro was. Van deze bestuurder is ook het voertuig in beslag genomen.

De Belastingdienst nam in totaal vijftien auto's in beslag. De voertuigen werden ter plaatse weggetakeld. Daarnaast is voor ruim 15.000 euro aan betalingen geïnd.

De 23-jarige Maaike, nog in opleiding bij de politie, had donderdagavond de leiding. "Het is tevens een examen voor mij", vertelde ze met een grijns. In het gebouw van de landelijke eenheid van de politie aan de Logistiekweg in Waddinxveen praatte ze alle medewerkers inclusief de 'oude rotten in het vak' bij en vertelde hen wat precies de bedoeling was. Om 18.30 uur ging de controle van start.

Scanner
Op de A12 waren twee apparaten geïnstalleerd waarmee kentekens en andere informatie over de eigenaar van een voertuig razendsnel gescand kunnen worden. Als het systeem bijzonderheden gaf, werden de negen motoragenten op of in de buurt van de A12 ingeseind om de desbetreffende auto of motor van de snelweg te halen.

Vervolgens werd de bestuurder naar het terrein van de politie geloodst en werd een blaastest afgenomen. Daarna werd hij of zij naar een apart vak geleid, waar alle autopapieren en de technische staat van de auto werden gecontroleerd, en mogelijk volgde dan nog een derde station: een bezoekje aan de Belastingdienst die in een busje zat, dat was uitgerust met mankracht en computers.

Bij de eerste bestuurder was het meteen raak. De auto bleek in orde en de chauffeur zei zich nergens druk over te maken. Een paar meter verderop wist de deurwaarder echter te vertellen dat de echtgenote van de bestuurder, op wier naam de auto stond, sinds 2014 een belastingschuld open heeft staan van 18.000 euro. Omdat de man die schuld niet ter plekke kon inlossen, werd hij gesommeerd zijn sleutel in te leveren en werd de auto in beslag genomen.

'Dikke vette Audi'
De burgemeesters van de gemeenten waar de controle plaatsvindt, Zuidplas en Waddinxveen, kwamen bij de controle een kijkje nemen. Evert Jan Nieuwenhuis van Waddinxveen bracht zijn zoon mee. "Die is zojuist met nog een ander kind door een agent meegenomen voor een ritje in een politiewagen, een dikke vette Audi. Dat vindt 'ie wel mooi!"

Nieuwenhuis verbaast zich over wat hij allemaal voorbij hoort en ziet komen. "Er stond daar net een busje, dat onverzekerd rondreed. De bestuurder werd hiervoor al voor de tweede keer gepakt. In de computer van de politie stond dat hij bij zijn eerste aanhouding had gezegd dat hij zijn baas erover zou inlichten. Binnen checkte de politie zojuist even zijn verhaal via de Kamer van Koophandel. Wat bleek: hij is zijn eigen baas."

Dan rijdt er, tegen het verkeer in, een auto het terrein op. Iedereen staat meteen op scherp. Het blijkt de cateraar te zijn, met loempia's en babi pangang.