Garro Wiersema van Zuidplas FM wordt gefeliciteerd.
Garro Wiersema van Zuidplas FM wordt gefeliciteerd. Foto: Erik van Leeuwen

Kater bij Omroep Zuidplas groot na verliezen zendmachtiging

Algemeen 616 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Omroep Zuidplas is bezig aan haar laatste weken en uren als lokale omroep van de gemeente Zuidplas. De meerderheid van de gemeenteraad besloot de zendvergunning voor de komende vijf jaar aan stichting Gouda FM te geven. Daarmee lijkt het einde van Omroep Zuidplas dichtbij.

Door Erik van Leeuwen

Hij zag afgelopen dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering de bui al hangen. Na het opiniërende deel van de vergadering besloot Danny Govers, voorzitter van de Omroep Zuidplas, op te staan en de raadszaal te verlaten. Hij wachtte niet meer op de stemming. "Ik kan ook tellen, hè," reageerde hij daags na de zwarte dag van de lokale omroep.

Nadat D66 duidelijk had gemaakt dat de partij voor Zuidplas FM zou kiezen, wist Govers genoeg. "VVD en ChristenUnie/SGP waren al niet op onze hand. We hadden D66 nodig om door te gaan."

Het college had in de tweestrijd een lichte voorkeur voor Omroep Zuidplas. Dat bleek weinig waard. Dat alle partijen spraken over een moeilijke keuze was geen troost voor Govers en zijn omroep. "Er is nu gekozen voor een partij waarvan onduidelijk is of deze het allemaal straks kan waarmaken."

Een omroep in chaos
Hoewel niemand dat met precieze woorden zei, denkt Govers dat Omroep Zuidplas de rekening betaalt voor de afgelopen twee jaar. De omroep, voortgekomen uit de LON uit Nieuwerkerk en de Ramo uit Moordrecht, kende veel onderlinge twisten.

Dat vrijwilligers met elkaar overhoop lagen, kwam ook regelmatig naar buiten, waardoor het beeld ontstond van een omroep in chaos. "Het is allemaal niet mooi geweest wat er is gebeurd, maar we hadden de boel net wat meer op de rit", reageerde Govers, die in september als voorzitter aantrad. "Meer tijd wordt ons blijkbaar niet gegund."

Officieel kan het Commissariaat van de Media het advies van de gemeenteraad nog naast zich neerleggen, maar Govers ziet dat niet snel gebeuren. "We gaan zeker nog een zienswijze indienen, maar de kans dat wij het alsnog worden is misschien één procent. We kunnen alleen nog hopen en hoop is uitgestelde teleurstelling."

Teleurgesteld in de raad
Govers had op meer krediet gerekend van de raad. Een aantal partijen sprong nog op de bres voor Omroep Zuidplas. Paul van Drenth was het goede werk van de LON en de omroep, die ontstond na de gemeentelijke fusie, niet vergeten en koos 'op sentiment voor hardwerkende vrijwilligers'.

De SP zat niet te wachten op het commerciële Zuidplas FM en het CDA hield bij monde van Tinet de Jonge een pleidooi om de vrijwilligersorganisatie niet te laten vallen. "Zetten we straks al onze vrijwilligers aan de kant bij dit soort keuzes?" vroeg zij.

Beide partijen kregen onlangs de kans zich te presenteren voor de raad. Volgens Govers was die presentatie van Zuidplas FM 'een gelikt praatje'. "Ik heb met een fulltime baan geen tijd om zoiets uitgebreid voor te bereiden. Zuidplas FM heeft vaste mensen in dienst. Ik had gehoopt dat de raad daar doorheen zou kijken."

'Ik weet niet wie nog zin heeft'
Het verliezen van de zendmachtiging betekent onherroepelijk het einde van Omroep Zuidplas. Govers wilde alles eerst laten bezinken, voordat hij met het bestuur het vervolg bespreekt. "Maar ik zou niet weten hoe we verder moeten. Met onze vergunning verliezen we ook onze FM-frequenties. Met de subsidie konden we net al onze kosten betalen."

Omroep Zuidplas blijft, totdat het Commissariaat van de Media het lot van de omroep heeft bezegeld, uitzenden, al kon Govers daarover geen zekerheid bieden. "Ik weet niet wie er nog zin heeft."

Govers was zo sportief om de winnaar, Zuidplas FM, de volgende dag te bellen en te feliciteren. In Gouda werd de overwinning een dag later gevierd met taart. "Het was een kort nachtje", zei directeur Garro Wiersema. "Er wacht veel werk, maar eerst moeten we de zendvergunning definitief toegewezen krijgen."

Weinig vast, veel vrijwillig
Zuidplas FM wil graag in alle dorpen een plek hebben. "We willen een omroep worden van en voor de inwoners." Wiersema gelooft erg in het model van Gouda FM, dat acht jaar geleden startte. "Met een kleine groep professionals en veel vrijwilligers."

De radio-uitzendingen worden gevarieerd en Zuidplas FM zoekt waar het kan de samenwerking met lokale partijen. Wiersema wil snel beginnen met het werven van vrijwilligers. "Maar", geeft hij meteen aan, "we willen alleen mensen die met een team iets willen opbouwen. We zitten niet te wachten op iemand die een uurtje zijn eigen programma draait en verder nergens naar omkijkt."