Daniel van den Hoven weet zich omringd door drie Moordrechtenaren. (foto en tekst: Erik van Leeuwen)

Moerkapelle met schrik vrij in Moordrechtse mist

Sport 396 keer gelezen

VOETBAL
Moordrecht – De derby Moordrecht-Moerkapelle werd na rust stiekem toch nog leuk. De thuisploeg, die voor rust onzeker opereerde, gooide alle schroom van zich af en dat zorgde voor paniek bij de gasten, die uiteindelijk met de schrik vrijkwamen: 2-3.

Toen het laatste fluitsignaal van de jonge Ouderkerkse scheidsrechter Kooy voor de laatste keer klonk op 't Lage gingen de handen van de spelers van Moerkapelle de lucht. Niet uit vreugde, maar uit opluchting. De ploeg van Martijn Peters had het in de Moordrechtse mist in de tweede helft Spaans benauwd. Waar de verliezende partij complimenten kreeg voor het vertoonde spel, kon Peters weinig waardering opbrengen voor het optreden van zijn spelers.

Het was veelzeggend dat hij voor kleedkamer 5 de wangen bolde en vervolgens een welgemeend 'poeh' fabriceerde, ten teken dat 'zijn' Moerkapelle hem niet was meegevallen. "Het is altijd lastig, zo'n eerste wedstrijd na de winterstop", zei hij. "Met alle respect voor Moordrecht, maar je kunt het in deze wedstrijd ook niet goed doen. Iedereen verwacht dat je wint. Alles wat minder is, is niet goed. Wij hadden alleen maar te verliezen, Moordrecht kon alleen maar winnen."

Moordrecht-trainer Glenn Telusa kon zich wel in die analyse vinden. Het verwachtingspatroon is na de eerste competitiehelft historisch laag bij de 100-jarige club. Dat heeft alles te maken met de samenstelling van het team. Spelers die ervaring hadden, stopten of vertrokken na vorig seizoen.

De inkt van zijn handtekening onder het contract was nog niet opgedroogd of Telusa kreeg het ene na het andere appje. De boodschap was steeds hetzelfde. 'Trainer, ik stop ermee' of 'trainer, ik ga naar een andere club'.

Wat overbleef was een jonge formatie, die ook nog eens krap qua aantal was. Telusa kan over maximaal veertien spelers beschikken. Zaterdag in de Zuidplasderby had hij een primeur: voor het eerst had hij die veertien tegelijk beschikbaar. "Ik moest voor het eerst dit seizoen echt kiezen", zei de oefenmeester, die met 'pijn in het hart' spelers naar de bank verwees.

Strijd barst los in tweede helft
Na een van beide kanten matte eerste helft, waarin Moerkapelle via Laurens Sluiter (kopbal) en Remon de Bruin (zondagsschot) tot scoren kwam en daarnaast net als de thuisploeg twee grote kansen om zeep hielp, ontbrandde in de mist van de Moordrechtse polder de strijd na rust.

Het inbrengen van Davey Hehakaja zorgde voor nieuwe benzine bij Moordrecht. Djazz Manusama, in de eerste helft aan de zijkant 'geplakt', schoof door naar het centrum van de aanval. Het bleek een meesterzet waarop Moerkapelle niet was berekend. "We anticipeerden daar heel slecht op", constateerde Peters.

Vanaf het begin van de tweede helft regende het Moordrechtse kansen. Bij zo'n beetje elke Moordrechtse aanval was Manusama betrokken. Moerkapelle-doelman Lorenzo Sloof wilde aanvankelijk niet capituleren, maar op een geplaatst schot van Hehakaja was hij kansloos: 1-2.

Voor Moordrecht was dat het sein de intensiteit van de aanvallen op te voeren. Moerkapelle wankelde, Sloof hield de nummer vijf van de ranglijst telkens overeind. Moordrecht-aanvaller Clint Broer was dichtbij de 2-2 en deed alles om die goal te maken. Hij rolde door het strafschopgebied, riep uit pure wanhoop om een strafschop, maar kreeg die niet van scheidsrechter Kooy die niet aan 'gratis' penalty's deed. Toen Broer daarover zijn onbegrip uitte, kreeg hij de enige gele kaart van de wedstrijd.

Het maakte de aanvalsdrift van de thuisploeg er niet minder op. Daarmee verdween de aandacht voor de verdediging. Uit een counter gaf Timon van Dam Laurens Sluiter een niet te missen kans (1-3).

Moordrechtse ontwikkeling
Wie dacht dat het Moordrechtse vuur daarmee was gedoofd, had het mis. Uit een corner maakte Kamal Hassani, één van de betere spelers aan Moordrecht-zijde, de 2-3. Daar bleef het bij, tot opluchting van Moerkapelle en Peters, die de terechte conclusie trok dat zijn ploeg toch echt uit een ander vaatje zal moeten tappen, wil het nieuwe driepunters scoren.

Voor Moordrecht is het zaak verder te bouwen. "Ik merk dat de trainingsopkomst beter aan het worden is en daar begint het mee", zei Telusa. "Ik ben blij met de tweede helft die we speelden. Onze beste helft van dit seizoen."

De houvast van Moordrecht zit 'm vooral in de individuele kwaliteiten. Drie ervaren krachten zouden de ontwikkeling van het team kunnen bevorderen. Voorzitter Ton Redegeld en het bestuur zitten sowieso tot over de oren in het bouwen, nu de gemeenteraad groen licht heeft gegeven voor sportpark 't Ambacht.

Met ingang van het seizoen 2021/2022 mag Moordrecht zijn kunsten vertonen in Moordrecht-noordoost en bestuur en fans hopen dat te doen met een representatief eerste elftal.