De IJssel-aanvoerder Vincent Martens op weg naar de 2-4 tegen Berkel.
De IJssel-aanvoerder Vincent Martens op weg naar de 2-4 tegen Berkel.

'Topjaar' voor De IJssel in topklasse, ondanks nederlagen

Sport 279 keer gelezen

ZAALHOCKEY
Nieuwerkerk aan den IJssel – De zaalhockeyers van De IJssel sloten zondag in Delft het seizoen in de topklasse af met twee nederlagen. Trainer/coach Mathieu de Jong sprak niettemin van een topjaar. "We zijn wéér boven onszelf uitgestegen."

Door Erik van Leeuwen

Direct na de 4-3 nederlaag tegen hekkensluiter Berkel had De Jong een momentje voor zichzelf nodig. Vijf minuten op het rokersplein bij X-sports, het sportcentrum van de TU-Delft, even een sigaretje om de wedstrijd te laten bezinken.

Zijn conclusie was er even later niet milder op. Zijn ploeg had gefaald tegen Berkel, waarvan in de eerste wedstrijd nog met nota bene 9-3 was gewonnen. "Deze prestatie was een schande. Ik heb op het veld niets gezien wat maar enigszins leek op wat we eerdere wedstrijden hebben gepresteerd. We hebben vrijwel geen kansen gecreëerd."

Al pratend realiseerde hij zich dat de boog bij zijn team altijd gespannen moet staan. Nu was die spanning er niet, want De IJssel had zich immers al vorige week in veiligheid gespeeld in de topklasse. Aanvoerder Vincent Martens had voor de wedstrijd tegen Berkel zijn medespelers nog op het hart gedrukt 'twee keer volle bak te gaan'. "Tussen iets zeggen en uitstralen zit een verschil", baalde De Jong. "Ik hoop dat het straks tegen Cartouche beter gaat en dat we ze het moeilijk kunnen maken."

De Jong kreeg tegen de kampioen een veel beter De IJssel te zien. Het resultaat (4-3) was hetzelfde als tegen Berkel, maar het gevoel na afloop was  beter. "Dit was wel een waardig slot", meende de oefenmeester, die trots terugkeek op het tweede seizoen in de topklasse.

Complimenten
Tot het laatste speelweekeinde pakte De IJssel in de door De Jong en zijn collega-trainer Axel Groothuis tot hoofdklasse C omgedoopte afdeling, elke speeldag minimaal een punt. Dat gebeurde bovendien met zaalhockey waarvoor de Nieuwerkerkse formatie complimenten kreeg van tegenstanders. Zondag nog feliciteerde Sonja Thomann, jarenlang actief als coach op het hoogste veldniveau, De Jong met het spel van zijn team.

"We worden elk jaar weer een beetje beter", zei De Jong, die van mening is dat er nu ook een plannetje moet komen voor de toekomst. "We moeten voorkomen dat we, als een deel van de huidige spelersgroep stop, een paar niveaus naar beneden vallen."

Dat het opleiden van jong talent De Jong menens is, liet hij in Delft al zien: Kasper Jak, speler van de A1, maakte hier zijn debuut. Om een goede doorstroming op gang te krijgen moet De IJssel echter grote maatregelen nemen. "De jeugd moet meer trainen."

Daarmee kaartte hij meteen een groot probleem aan, want trainingsruimte is er nauwelijks in Nieuwerkerk en omstreken. De Jong traint met zijn team één uur in de week, in Op Moer in Moerkapelle, van 22.00 tot 23.00 uur. Dat late tijdstip neemt De IJssel voor lief. De Jong: "We willen daar graag blijven, maar het zou goed zijn als de jeugd tijdens het seizoen één keer per week traint. Dat is nu niet het geval."