Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: Erik van Leeuwen

Kinderkunst aan wand gemeentehuis Zuidplas

  •   81 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Een slang met twee koppen, de poten van een struisvogel en een rolschaatsende kat. Ze zijn allemaal 'gevangen' in een samengesteld kunstwerk van twaalf basisschoolleerlingen uit Zuidplas. Sinds donderdag hangen de fantasiedieren op een doek aan de wand van vergaderruimte 012 in het gemeentehuis.

Het doek werd onthuld door wethouder Jan Verbeek. Hij was onder de indruk van het kunstwerk, dat weer bestaat uit twaalf kleinere kunstwerkjes. "Zo zie je maar wat een mooi resultaat je kunt bereiken als je samenwerkt", zei de wethouder, voor wie het kunstwerk ook symbool staat voor de verbinding in Zuidplas.

Hij legde de link met het tienjarig jubileum van Zuidplas én het twaalfeneenhalfjarig jubileum van BRAinS, de brede activiteiten na school die volgens hem kinderen de mogelijkheid bieden kennis te maken met verenigingen, maar ook de kans geven hun artistieke kwaliteiten te leren kennen.

Samen
"Dit is een prachtig voorbeeld van creatieve uiting", aldus Verbeek.

"We wilden iets doen waarbij de nadruk op 'samen' lag", reageerde BRAinS-coördinator Brian van Aagten. Yvonne Kervezee, die al een paar jaar creatieve Brains-lessen verzorgt, was wel te porren voor het idee. "Dit is het product van twee lessen", vertelde ze. "In de eerste les mochten de kinderen hun idee tekenen, in de tweede die tekening verder inkleuren. Met welk materiaal, mochten ze zelf bepalen. De één koos voor acrylverf, de ander voor stof. Met een prachtig resultaat. Je kunt wel een idee hebben in je hoofd, maar zie dat maar op papier te krijgen."

Van de twaalf afzonderlijke kunstwerkjes maakte Kervezee een foto, die door een vormgever op een groot canvasdoek tot één grote beestenboel werd verwerkt. Het thema was namelijk fantasiedieren. Emmelyn Markus (11) hoefde voor inspiratie de deur niet uit. In haar kunstwerk figureren een rolschaatsende kat en konijn. "Dat zijn onze huisdieren", verklapte ze. "En ik doe bij Rolling'90 aan rolschaatsdansen."

Het BRAinS-kunstwerk kan volgens de wethouder rekenen op een permanent verblijf in het gemeentehuis.

(Erik van Leeuwen)

Meer berichten