Logo hartvanzuidplas.nl
Frans en Plony de Groot staan nog altijd optimistisch in het leven.
Frans en Plony de Groot staan nog altijd optimistisch in het leven. (Foto: Gerrie Visser)

Na een biosbezoek volgde de bruiloft voor Frans en Plony

  •   169 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - "Niet op elkaars lip zitten en elkaar vrij laten." Dat is volgens Frans de Groot (93) en Plony de Groot-van Boheemen (84) het geheim van een goed huwelijk. Het paar was zondag 2 februari zestig jaar getrouwd en kreeg een dag later bezoek van burgemeester Han Weber.

Frans werd in Nieuwerkerk aan den IJssel geboren in een gezin met negen kinderen. Plony kwam in Veur - nu gemeente Leidschendam - in een gezin met acht kinderen ter wereld. Het echtpaar heeft zelf drie kinderen en vijf kleinkinderen. Het paar leerde elkaar bij een bioscoopbezoek kennen, waarna de vlam tijdens feesten op Koninginnedag definitief oversloeg.

Na zes jaar verkering en verloving trouwden de twee in het gemeentehuis van Nieuwerkerk en het huwelijk werd kerkelijk bevestigd in de rooms-katholieke kerk aan de 's-Gravenweg. Plony's vader stelde een schuur ter beschikking, waarin het paar na een verbouwing twaalf jaar bleef wonen. Daarna verhuisden ze naar de Verzetsstraat, waar ze nu nog steeds wonen.

Optimistisch
Vóór Plony trouwde, was zij gezinshulp en kapster. Na haar trouwen wijdde ze zich aan de zorg voor haar gezin, maar had ook wel, zoals zij het noemt, 'werkhuisjes'.

Frans werkte 47 jaar in de tuinderij en had veel plezier in het kweken van onder andere rozen en orchideeën. Voor zijn langdurige, trouwe diensten kreeg hij een onderscheiding. Die kreeg hij ook voor zijn grote verdiensten voor de Nieuwerkerkse voetbalvereniging, waarvan hij tot op de dag van vandaag lid is. Hij heeft zelf tot zijn 56e jaar gevoetbald, waarbij hij op alle posities in het veld heeft gestaan.

Het echtpaar gaat nog regelmatig naar de kerk. Plony is gek op handwerken, waarbij zij haar producten dikwijls aan de kerk schenkt. Frans houdt sierkippen, maar denkt toch met een zekere weemoed terug aan de vele soorten vogels die hij zijn leven lang heeft gekweekt.

Ondanks hun hoge leeftijd blijken beiden optimistische en gezellige praters die de bij hun leeftijd behorende kwaaltjes afdoen met: "Er zijn ergere dingen." (Cees Visser)

Meer berichten

Wat vindt u?

Ben jij al lid van ons burgerpanel TipZuidplas?Reageren!