Logo hartvanzuidplas.nl
Archieffoto van hoog water bij de Lek.
Archieffoto van hoog water bij de Lek. (Foto: Pixabay/Frank Magdelyns)

Hoogheemraadschap alert om hoge waterstanden

  •   keer gelezen

Regio - De storm Ciara en de hoge stand van rivier- en zeewater houden de regio maandag nog flink bezig. Hoewel het hoogtepunt van de storm voorbij lijkt, blijven de gevolgen ervan ook de komende dagen nog goed merkbaar.

De combinatie met springtij zorgt voor hoge waterstanden langs de kust en op de rivieren in de regio Rijnmond. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en andere overheden zeggen de situatie nauwlettend in de gaten te houden.

Om de Zuidplaspolder te beschermen heeft Rijkswaterstaat in de nacht van zondag 9 op maandag op 10 februari de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gesloten. Komende nacht gebeurt dat vanaf middernacht weer.

Dijken, kades en keringen in het gebied worden volgens het hoogheemraadschap extra scherp in de gaten gehouden.

Om ruimte te maken voor het hoge water, heeft het waterschap de waterstanden in sloten en plassen in het gebied - waar mogelijk - in aanloop naar de storm al verlaagd. Dat geldt bijvoorbeeld voor het waterpeil in de Rotte. Doordat in Rotterdam maandag en dinsdag vanwege het hogere water het Boerengat is gesloten, kan het hoogheemraadschap geen water uit de Rotte naar de Nieuwe Maas pompen.

Meer berichten