Logo hartvanzuidplas.nl
Foto:

Voorleestalenten strijden om regionale eer in Cultuurhuys

  •   71 keer gelezen

Regio – Madelief Hogeweg uit Moordrecht en Elise van Helfteren uit Nieuwerkerk aan den IJssel gaan naar de volgende ronde van de wedstrijd voor Nationale Voorleeskampioen. Woensdagmiddag 12 februari wonnen zij de voorleeswedstrijd in de theaterzaal van Cultuurhuys De Kroon.

Door Annette van den Berg

Vijftien voorleestalenten uit de regio lazen voor uit hun favoriete boeken. De meiden en jongen zijn de voorleeskampioenen van verschillende scholen. Ze lezen feilloos. Zelfs een zin met 'weet-niks-mensbaksel met een hoofd vol vaagsels' en ander vreemd taalgebruik lijkt ze geen moeite te kosten. Het werd een lange en gezellige middag. De deelnemers mochten hun eigen fans meenemen.

De boeken van Roald Dahl en Guus Kuijer zijn al wat ouder, maar nog altijd populair. Net als Lampje van Annet Schaap en Julius Zebra van Garry Northfield waren ze de keuze van twee voorlezers.

In de eerste ronde kwamen de deelnemers uit Moordrecht, Zevenhuizen en Reeuwijk aan de beurt. De winnaar werd Madelief Hogeweg van de Sint Jozefschool in Moordrecht. Zij las voor uit De Griezels van Roald Dahl, uit een boek dat nog van haar moeder is geweest.

Regiofinale
De Waddinxveense kandidaten streden met die uit Nieuwerkerk aan den IJssel om het tweede plekje bij de regiofinale op 11 maart in Rotterdam.

Nikita de Heer, Clara Serpa Perdigao, Amy Remmerswaal, Tonke van den Berg en Rory Blaazer kunnen prachtig voorlezen, maar Elise van Helfteren van de Gideonschool in Nieuwerkerk won met haar citaat uit Lampje van Annette Schaap.

Volgens Anne Verhagen, voorleesconsulent bij Bibliotheek De Groene Venen, heeft de jury er vooral opgelet of de voorlezers de nadruk op de goede plekken leggen, in een prettig tempo lezen en of ze het publiek inkijken.

Meer berichten

Wat vindt u?

Ben jij al lid van ons burgerpanel TipZuidplas?Reageren!