Afbeelding
Foto: archief Hart van Holland

Weerzin tegen Vijfde Dorp neemt af

Algemeen Vijfde Dorp 1.627 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – In de gemeenteraad van Zuidplas neemt de steun voor een groter Vijfde Dorp in de Zuidplaspolder toe. Ook de SP, PvdA/GroenLinks en Nieuw Elan Zuidplas, hebben hun weerzin tegen een groter Vijfde Dorp opzij gezet. "Mits het maatschappelijk belang wordt gediend."

Door Erik van Leeuwen

De drie fracties stemden eind 2017 tegen het bid van vierduizend woningen. Daarmee vormden zij de minderheid in de raad, want VVD, ChristenUnie/SGP, CDA en D66 konden zich wel vinden in de bieding die Zuidplas bij de provincie deed.

Nu de plannen op de tekentafel liggen en verder worden uitgewerkt, heeft links haar verzet gestaakt. "We blijven uiterst kritisch, maar ons doel is niet om het Vijfde Dorp tegen te houden", zegt Martin Damen, raadslid PvdA/GroenLinks. "We hebben een democratisch besluit genomen en daarmee moeten we verder."

Damen zegt ook dat ontwikkelingen van de afgelopen jaren de kijk op het Vijfde Dorp hebben veranderd bij zijn fractie. "Er is een grote woningbehoefte en daar kun je niet omheen."

"Liever niet", is ook de gedachte van Paul van Drenth van Nieuw Elan Zuidplas. Serena Rodenburg (SP) zegt dat het standpunt van haar partij in beginsel niet is veranderd. "We blijven tegen, maar we blijven wel meepraten." NEZ en SP willen echter de kont niet tegen de krib gooien. "Als het Vijfde Dorp er dan toch komt, moeten we ons best doen om het zo veel mogelijk te beïnvloeden", aldus Van Drenth.

"De komst van het Vijfde Dorp moet een maatschappelijk belang nastreven", meent Rodenburg. "Met maatschappelijk belang bedoel ik woningen voor iedereen. Geld mag niet de drijfveer zijn om een x-aantal woningen te bouwen."

Dat vindt Van Drenth ook. "We kunnen wel zo veel mogelijk woningen planten in de Zuidplaspolder, maar voor wie doen we dat? Om Rotterdam en de provincie een plezier te doen? Ik vind het veel belangrijker dat er straks woningen komen die voor iedereen betaalbaar zijn. Want wat schieten we op met alleen maar duurdere woningen? Dan lost het Vijfde Dorp niet de woningbehoefte op, ben ik bang."

Druk
Zuidplas staat onder hevige druk van de provincie en Rotterdam, dat geen verliesgevend project wil. Duidelijk is dat met een ontwikkeling van vierduizend woningen de verliezen niet worden gedekt.

De raad ziet zichzelf voor een dilemma gesteld: vasthouden aan vierduizend woningen betekent dat er op een andere manier aan de knoppen gedraaid moet worden om meer te 'verdienen'. Duurdere woningen moeten extra geld in het laatje brengen.

Vanuit dat perspectief is de kans groot dat ook de linkse partijen akkoord gaan met een groter Vijfde Dorp. Daarmee zou eerder een pakket sociale woningen gegarandeerd zijn. Damen: "Iedereen moet straks in het Vijfde Dorp kunnen wonen, niet alleen de rijken."

Rodenburg vindt het 'onverteerbaar' dat sociale woningen als ruilgeld worden ingezet. "Je moet bouwen naar woningbehoefte. Blijkt dat er 28 procent sociaal moet komen, dan wordt er 28 procent sociaal gebouwd."

Beslotenheid
De gemeenteraad van Zuidplas vergaderde afgelopen weken drie keer in beslotenheid over de voortgang van de plannen van het Vijfde Dorp. SP, NEZ en PvdA/GroenLinks zeggen dat het tijd wordt om weer de openbaarheid te zoeken. "Ik begrijp dat sommige zaken vertrouwelijk en in het geheim behandeld dienen te worden, maar er zijn ook onderdelen die je naar mijn mening best kan delen met de inwoners", zegt raadslid Martin Damen (PvdA/GroenLinks).

"Het wordt hoog tijd dat onze inwoners worden bijgepraat", stelt Rodenburg. "Grondposities, strategische gronden; het is logisch dat je dat niet aan de grote klok hangt. Je moet speculanten niet wijzer maken dan ze al zijn. Dat kan je bovendien als gemeente geld kosten. Daar heb ik alle begrip voor, maar het gevaar bestaat wel dat mensen denken dat er van alles in een afgesloten ruimte wordt besloten."

Ramon Staal, strategisch adviseur namens de gemeente, zegt dat er in april of mei weer openbare vergaderingen op de agenda staan. "Dat er nu is gekozen voor de weg van beslotenheid, heeft puur te maken met de gevoeligheid van bepaalde zaken. We zitten middenin de onderhandelingen met onze partners. Informatie delen in de openbaarheid kan het proces verstoren."