Rist Muyizere is verwikkeld in een fel duel met een tegenstander van Coal.
Rist Muyizere is verwikkeld in een fel duel met een tegenstander van Coal.

Chagrijn bij Groeneweg ondanks wereldgoal

Sport 409 keer gelezen

VOETBAL
Zevenhuizen – Een wereldgoal, zoals Groeneweg-aanvaller Rist Muyizere die zondag tegen Coal maakte, zijn op de regionale velden een zeldzaamheid. Acrobatisch hoogstandje of niet, het chagrijn na afloop van de met 2-3 verloren wedstrijd tegen Coal was groot bij Groeneweg. "We waren nét zo goed bezig."

Door Erik van Leeuwen

Groeneweg leed voor het eerst sinds 1 december van het vorige jaar een competitienederlaag. Trainer René van Beek had er dan ook in de catacomben flink de smoor in. Terwijl even verderop de (Groeneweg-)grensrechter aan scheidsrechter El Hanouti duidelijk maakte dat de tweede Rotterdamse treffer écht niet zat, likte Van Beek zijn wonden.

Hij sprak van een trieste dag. "We waren heel slecht vandaag. Meer kan ik er niet van maken. Dat we drie spelers misten, vind ik geen excuus. Wij hebben verloren van onszelf", reageerde hij.

Zijn humeur werd er niet beter op toen hij de uitslag van Donk (gelijkspel) onder ogen kreeg. Daardoor greep Groeneweg naast de tweede periode. "We waren nota bene op één punt gekomen van Donk als we vandaag hadden gewonnen. Maar 'als' telt niet. Derde periode? Nou, op dit moment ben ik daar helemaal niet mee bezig."

Van Beek was voor zijn doen kort van stof. "Als je het niet erg vindt, ga ik even naar die jongens in de kleedkamer. De teleurstelling is groot. Misschien kan ik ze wat troost bieden."

Opmars gestopt
Door de nederlaag is de opmars van Groeneweg in de tweede klasse tijdelijk gestopt. Na de recente successen keek men in Zevenhuizen weer nadrukkelijk naar boven. De grootste optimisten dichtten Groeneweg zelfs weer titelkansen toe. In Groenewegs nieuwste opstelling zou de code naar succes zitten.

Tegen Coal zat de thuisploeg in de zoektocht naar die code volledig op een dwaalspoor. Dat lag zeker niet aan het gelegenheidsduo in het centrum – Martijn Dijkshoorn en Luuk Gritter vervingen Robin Zuierveld en Rick Willemsen – en ook niet aan de wijziging in de spits waar Rist Muyizere Rick Sleeuwenhoek (niet getraind) op de bank hield.

Groeneweg speelde als geheel ver onder de maat; spelers maakten de indruk alsof ze voor de eerste keer met elkaar voetbalden. Chaotisch spel overheerste vanaf minuut één en in die chaos voelde Coal zich een stuk beter thuis. De bezoekers groeiden met het houden van de nul in de wedstrijd. Vijf minuten voor rust kwamen zij door een door de wind gedragen schot op voorsprong (0-1).

Die treffer leek bij Groeneweg het vuurtje aan te steken. Direct na de pauze schoot Sam Boudewijn de 1-1 achter de Rotterdamse keeper. Groeneweg drukte echter niet door. Beide ploegen rommelden er daarna lange tijd op los. Het spel van Groeneweg oogde mat. De thuisclub was bovendien allesbehalve slagvaardig.

Fantasieloos aanvalsspel
Toen Mike Karreman vrij in het strafschopgebied alle tijd had om de bal te controleren, koos hij voor een snelle afronding. Met Sleeuwenhoek als vervanger van Karreman hoopte Van Beek op meer aanvallende scherpte. Groeneweg bleef evenwel verzanden in fantasieloos aanvalsspel. Na balverlies kon Coal uit de counter de 1-2 maken, al was de bal volgens Groeneweg de lijn niet gepasseerd. Bij een tweede counter plofte de bal wel tegen het net: 1-3.

Vijf corners op rij waren in de slotfase de opmaat voor de fraaie 2-3 van Rist Muyizere. Toen de bal in alle paniek door een verdediger van Coal tegen de lat was gewerkt, scoorde de jonge aanvaller van de JO19 zwevend in de lucht met een omhaal.