Dani Hoogendoorn heeft dit seizoen een ondersteunende rol.
Dani Hoogendoorn heeft dit seizoen een ondersteunende rol. Foto en tekst: Erik van Leeuwen

Korfballers CKV Nieuwerkerk schrijven clubgeschiedenis

Sport 384 keer gelezen

KORFBAL
Nieuwerkerk aan den IJssel – CKV Nieuwerkerk staat voor het eerst in de clubgeschiedenis in de play-offs van de hoofdklasse. De ploeg van trainer Leon Simons stelde zaterdag in de dertiende speelronde de tweede plaats veilig door een 19-28 overwinning op Rohda. "Fase 1 is voltooid, nu fase 2", aldus de trainer.

Na het gelijkspel van TOP in de middag lag de weg voor Nieuwerkerk naar de kruisfinales open. De zege op hekkensluiter Rohda in Amsterdam was een abc'tje. "We wisten van tevoren dat we zouden winnen", reageerde speler Dani Hoogendoorn zonder de bedoeling arrogant over te komen. "Rohda is niet zo'n beste ploeg."

Het was daarom dan ook dat de plaatsing voor de play-offs ingetogen werd gevierd door de spelers. Van enige ontlading was geen sprake. "Misschien dat we zaterdag een feestje vieren bij onze laatste thuiswedstrijd tegen HKC. Dan spelen we voor eigen publiek, dát is leuker."

Verrassend dat Nieuwerkerk zich heeft geplaatst voor de play-offs is het niet, want de ploeg van Leon Simons en Jan van Essen stond vrijwel het hele zaalseizoen op de eerste twee plaatsen. De eerste wedstrijd ging nog verloren, maar daarna ging de machine draaien. "We zijn enorm gegroeid dit seizoen", stelt Hoogendoorn (22). "Vorig seizoen hadden we nog wel eens een probleem als er een wissel was in het vak, dit seizoen is het juist onze kracht om in verschillende samenstellingen te spelen."

Dat wordt bevestigd door Simons, die vooral de gretigheid van zijn jonge ploeg roemt. "Ze willen altijd meer en beter. Dat is voor ons als staf heerlijk werken."

Andere rol
Hoogendoorn is één van de spelers die gaandeweg de jaren een andere rol aangemeten heeft gekregen. "Ik was in het begin vooral een spits. Nu ben ik veel meer een spelverdeler die ervoor moet zorgen dat anderen in scoringspositie komen. Toen ik vier seizoenen geleden in het eerste kwam, speelde ik in het vak met Kores Punt. Hij was de spits en kreeg een andere rol. Diezelfde ontwikkeling heb ik nu ook doorgemaakt."

Nieuwerkerk treft in de kruisfinales Dalto uit Driebergen. Een uitgebalanceerde ploeg, volgens Simons. "Ze hebben veel kwaliteit."

Hoogendoorn ziet het twee- of drieluik – 14 maart is het eerste duel in Driebergen, 21 maart in Nieuwerkerk de return en bij een 1-1 stand is het derde duel daarna 24 maart in Driebergen – als een geweldige uitdaging. "Kans hebben we sowieso." Inmiddels weet hij dat zijn ploeg geleerd heeft om topwedstrijden te spelen. "Qua intensiteit kun je de wedstrijden tegen Dalto vergelijken met die twee derby's tegen KCC. Daar stond ook veel druk op."

Maat
De tweede wedstrijd, door Nieuwerkerk vol overtuiging gewonnen, dient volgens Simons als maat. "Als we dat tegen Dalto kunnen brengen, maken we een goede kans."

Verder dan de tweekamp met Dalto durven Hoogendoorn en Simons niet te denken. Bij winst wacht Nieuwerkerk nog een halte richting Korfbal League: de winnaar van KCC-Oost Arnhem. Hoogendoorn: "Het heeft geen zin om verder vooruit te kijken. Alleen de volgende wedstrijd telt."