Logo hartvanzuidplas.nl
Kees van der Staaij noemde het hospice een 'oase in de woestijn'.
Kees van der Staaij noemde het hospice een 'oase in de woestijn'. (Foto: Erik van Leeuwen)

Eerste paal voor hospice Elim in Moerkapelle is geslagen

  •   keer gelezen

Moerkapelle - SGP-voorman Kees van der Staaij heeft dinsdag 3 maart de eerste paal geslagen van hospice Elim in Moerkapelle. Het is het eerste christelijke hospice in de regio.

Door Erik van Leeuwen

Vier gastenkamers krijgt het hospice, dat gerealiseerd wordt op een kavel van ruim duizend vierkante meter op de hoek van de Julianastraat en de doorgetrokken Middelweg. Rond de jaarwisseling hopen de initiatiefnemers de eerste gasten te ontvangen. "Een oase in een woestijn", noemde Van der Staaij het hospice, waar mensen in de laatste fase van hun leven terecht kunnen. "Want dat is het toch als je ernstig ziek bent: een woestijntocht. In het hospice kunnen mensen tot rust komen in een huiselijke omgeving."

Hospice Elim is een initiatief van de drie kerken in Moerkapelle en woonzorgcentrum Beth-San. Het heeft een christelijke grondslag, maar benadrukt open te staan voor terminale patiënten van alle gezindten - ook niet-gelovigen - die zich kunnen vinden in de uitgangspunten van deze voorziening. Eén van die uitgangspunten is dat in het hospice geen actieve levensbeëindiging (euthanasie) plaatsvindt.

In Zuidplas is al een hospice, in Nieuwerkerk. Hospice Elim mikt op de hele regio. Voor alleen Moerkapelle is het te groot. "Alle hospices zitten overal vol", zei voorzitter van de initiatiefgroep Rinus Bosman. "Mensen die op zoek zijn naar een hospice met christelijke grondslag zijn bij ons van harte welkom."

Een miljoen euro
De kosten voor de bouw en exploitatie van het gebouw liggen rond de miljoen euro. Dat bedrag is voor een deel al opgehaald door giften van ondernemers en particulieren en onderhandse en renteloze leningen.

"De bouw hebben we al gefinancierd, nu gaan we aan de slag met de inrichting", aldus Bosman, die zei versteld te staan van de bereidwilligheid van inwoners om het initiatief financieel te ondersteunen. "De grond is ook voor een zeer schappelijk bedrag in ons bezit gekomen."

Dat 'gunnen' haalde Van der Staaij ook aan in zijn korte toespraak. "Hoe mooi is het dat mensen van alle gezindten de geborgenheid van een hospice als dit wordt gegund. Dat past precies bij de christelijke waarde van naastenliefde."

Meer berichten