Tureluur.
Tureluur. Pirkko Seitsenpiste/Pixabay

Natuurbescherming in actie wegens code rood voor weidevogels

Algemeen 236 keer gelezen

Regio - Natuurbeschermingsorganisatie het Zuid-Hollands Landschap heeft op 5 maart een persbericht verspreid en geeft daarin code rood af voor weidevogels. Volgens de organisatie gaat het slecht met de populatie weidevogels: 'Sommige soorten zijn verdwenen en andere worden ernstig bedreigd'. Het Zuid-Hollands Landschap wil het tij keren en gaat groene zones voor weidevogels creëren.

Volgens Maarten Breedveld, boswachter in de regio Krimpenerwaard, is het aantal weidevogels in de afgelopen 30 jaar sterk gedaald en in de provincie Zuid-Holland zelfs tot 50 procent. Breedveld meent dat er jaarlijks meer weidevogels doodgaan dan dat er jongen groot worden. 

Om weidevogels te laten overleven is het belangrijk dat het kuiken kan opgroeien en in staat is om te vliegen. Het Zuid-Hollands Landschap wil daarom groene zones instellen met bloemrijke, vochtige weides. 

Ideaal is een zogenoemd mozaïek grasland met een deel hoog gras, waar kuikens kunnen schuilen tegen hun natuurlijke vijanden en een deel plas-dras, waar ze makkelijk voedsel kunnen vinden. 

Een van die groene zones wordt gecreëerd in het Veenweidepark bij Gouda.